Zo geef je je eigen boek uit

Zo geef je je eigen boek uit

Of je nou een YouTuber, blogger, influencer, journalist of een 'doodgewoon' iemand bent - boeken schrijven is allang niet meer voor de échte auteurs. De taak om boekenwurmen te amuseren ligt nu in de handen van amateurs. Laten we zeggen: in jouw eigen handen! Ín dit artikel lees je hoe je eenvoudig zelf gepubliceerd auteur wordt.Het voordeel is dat wanneer je een boek op je naam hebt staan, mensen je als auteur zien. Een boek schrijven geeft toch een soort van status. En het feit dat je een uitgeverij nodig hebt om jouw wijze woorden of mysterieuze ficties met de wereld te delen? Niet waar! Tegenwoordig is er helemaal geen uitgever voor nodig om jouw meesterwerk uit te kunnen geven. 

Eigen uitgever

Hoe dan? Hoor ik je denken. Nou gewoon, simpel! Je schrijft datgene wat je wilt schrijven - wel makkelijker gezegd dan gedaan, om eerlijk te zijn - en laat je eigen schrijfsels zelf drukken. Dat kan tegenwoordig al in hele kleine oplages. Daarna kun je jouw zelfgeschreven boek verkopen via bol.com of een gelijksoortige website. Wil je nou geen echt, tastbaar boek verkopen om welke reden dan ook? Dat kan! Ebooks doen het ook waanzinnig goed. Daarbij geldt ook: verkopen via een site als Amazon, of ook lekker helemaal zelf online. De keuze is aan jou.

Het schrijfproces

Maar ehm, voordat het zover is, moet dat boek wel nog geschreven worden. En dat kan een lastige klus zijn. Hoe vaak hoor je wel niet van andere amateurschrijvers hoeveel bloed, zweet en tranen er bij het schrijven van hun boek aan te pas zijn gekomen? Een goed vooropgesteld plan met een duidelijk visie kan je een hoop tijd en moeilijkheden besparen.

Het allerbelangrijkste is dat je een goed onderwerp verzint en daar genoeg over kan schrijven. Waar moet je boek over gaan en weet je daar genoeg over/kun je daar genoeg info over vinden? Je moet natuurlijk niet in herhaling vallen of een broodje aap verhaal op gaan hangen. Weet wat je je potentiële lezers te bieden hebt. Schrijf zoveel mogelijk op, daarna kan je altijd nog gaan schrappen.

Zet eerst de basis op papier en ga daarna de hoofdstukken vullen. Als je een soort kapstok als basis hebt, krijg je een houvast voor je hele verhaal. Dat weet je een beetje waar je heen gaat en raak je de weg onderweg niet kwijt. Niemand schreef ik één keer het perfecte boek, dus weglaten en weggooien van hoofdstukken of paragrafen gaat zeker gebeuren. Maar dat is onderdeel van het schrijfproces. Kill your darlings.

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken wat voor soort boek je wil gaan schrijven. Het maakt namelijk nogal uit of het om een fictie en non-fictie boek gaat. Bij fictie is het voordeel dat niet alles - of zelfs niets, wat mijn part - waarheidsgetrouw hoeft te zijn. Fantaseer er maar op los. Maar hierbij is het wel belangrijk de aandacht van je lezers te blijven trekken. Een saai verhaal legt men snel weg.

Non-fictie is weer heel andere koek. Je moet de informatie waarover je beschikt over het door jou gekozen onderwerp goed kunnen overbrengen op je publiek en dit ook haarfijn kunnen uitleggen. Gewoon wat simpele feiten op tafel gooien werkt hierbij gewoonweg niet. Het leuke aan non-fictie is dat hierbij ook weer veel verschillende soorten te onderscheiden zijn. Ga je voor een meer informatief boek, of voor een stapsgewijze uiteenzetting? Om mensen jouw kennis bij te brengen kan deze info trouwens ook verpakt zijn in de vorm van een online cursus. Die zijn al helemáál hip nu. 

Vormgeving

Naast de inhoud zijn ook de visuals belangrijk: hoe geef je je boek vorm? Dit kan je laten doen door een professionele vormgever of de online uitgever, maar dat kost weer geld. Als je dan toch al voor eigen auteur en uitgever hebt gespeeld, kan de vormgeving er ook nog wel bij! Met een website als Canva.com kun je heel gemakkelijk je eigen boekomslag editen. There you go!


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 webschrijver, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.