Veel ICT-, bouw- en zorg vacatures in 2018

Veel ICT-, bouw- en zorg vacatures in 2018

Het gaat weer goed met de vacatures in Nederland. De economie is weer aan het aantrekken in 2018 en dat zorgt ook voor meer werkgelegenheid.Het gaat goed met de economie en dat merk je aan het groeiende aantal vacatures. Met name in sectoren als de bouw, ICT en uiteraard de zorg. Het aantal werklozen is, sinds negen jaar geleden, niet zo laag geweest als nu. Dat betekent ook dat er minder potentiële werknemers te vinden zijn voor bijvoorbeeld ICT-banen.

Werving personeel

Veel bedrijven vinden het lastig om goede ICT’ers te werven, omdat er een schaarste is op dit gebied. Het gevolg hiervan is, dat bedrijven een hoger salaris bieden en de eisen aan een medewerker worden teruggebracht tot het noodzakelijke. Daarnaast doen bedrijven ook veel aan promotie op beurzen en congressen. Op banenmarkten kun je bijvoorbeeld bij de diverse bedrijvenstents de leukste promotieartikelen meekrijgen, bijvoorbeeld een bedrukte mok met logo van het bedrijf en andere promotieartikelen. Het grote voordeel voor ICT-medewerkers en managers is dat zij nu een onderhandelingspositie hebben. Maar onderhandelen, hoe doe je dat ook al weer?

Onderhandeling sollicitatiegesprek

Als je werkzaam ben in sectoren als bouw, ICT, techniek of zorg weet je dat je goed zit als het om een onderhandelpositie gaat. Zeker als je werkervaring hebt. Voor starters zal dit iets moeilijker zijn. Op welke punten kun je onderhandelen?

Salaris

Wanneer begin je over salarisonderhandelingen? Doe je dat al tijdens het eerste gesprek of pas nadat je bent aangenomen? Dat verschilt per situatie, als er nog helemaal geen salarisindicatie bekend is, is het heel normaal hiernaar te vragen in het eerste gesprek of vooraf te informeren naar de salarisindicatie. Het zou namelijk zonde zijn dat je een fantastisch gesprek hebt gehad, maar blijkt dat het salaris niet aansluit bij jouw wensen. Zo voorkom je dat het uiteindelijk uitloopt op een teleurstelling voor beiden partijen. Maar vragen naar het salaris is iets anders dan direct over onderhandelingen te beginnen.

Cao

In de vacature kun je vaak vinden of het onder een cao valt en welke schaal precies. In dat geval kun je ook een indicatie opdoen van het bijbehorende salaris. De zwaarte van je functie bepaalt welke salarisschaal erbij hoort. Je start op een bepaalde trede in een schaal. Het is goed te weten dat je wel over de trede kunt onderhandelen, maar niet over de schaal. Als er bij de baan geen cao hoort, dan kun je op internet zoeken naar een gemiddeld salaris, die hoort bij de functie, opleidingsniveau en leeftijd.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Vaak is er ook nog ruimte te onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan een leaseauto, flexwerken (werktijden, thuiswerken), opleidingsmogelijkheden, telefoonkosten. Al deze punten zijn bespreekbaar. Uiteraard is het van groot belang dat je het contract dat je toekomstige werkgever je aanbiedt heel goed door te lezen voor dat je ondertekent. Zo kom je niet later voor verrassingen te staan.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 joost, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.