Klimaatverandering - Atmosfeer en terugkoppeling

Klimaatverandering - Atmosfeer en terugkoppeling

In je lichaam, maar ook in allerlei andere systemen is er sprake van terugkoppeling. Er is sprake van positieve terugkoppeling als een proces zichzelf laat groeien. Negatieve terugkoppeling is het tegenovergestelde: Een systeem beïnvloed zichzelf negatief en streeft dan naar een evenwicht of wil zichzelf verminderen.

Maar wat heeft het klimaat hier nou mee te maken?In je lichaam, maar ook in allerlei andere systemen is er sprake van terugkoppeling. Er is sprake van positieve terugkoppeling als een proces zichzelf laat groeien. Negatieve terugkoppeling is het tegenovergestelde: Een systeem beïnvloed zichzelf negatief en streeft dan naar een evenwicht of wil zichzelf verminderen.

Maar wat heeft het klimaat hier nou mee te maken?

In het lichaam

In je lichaam komt terugkoppeling veel voor. Er is dan sprake van negatieve terugkoppeling, er wordt gestreefd naar een evenwicht. Onderstaand blokschema voor negatieve terugkoppeling bij een regelkring, waarbij de receptoren  een te hoge temperatuur waarnemen:

We beginnen bij het paarse blok, waar de waarde staat. De receptoren nemen die waarde waar. In dit geval is de temperatuur te hoog. Dit wordt doorgegeven aan het regelcentrum, die met negatieve terugkoppeling de temperatuur doet dalen. Het effect is te zien in de waarde, en hier wordt weer door de receptoren waargenomen of de nieuwe temperatuur goed is. Als de temperatuur op een gewenst niveau is, heeft de temperatuur de norm bereikt. 

Dit blokschema wordt bijvoorbeeld toegepast bij het regelen van de temparatuur van het lichaam. Als je bijvoorbeeld gaat sporten, ontstaat er meer restwarmte. Wanneer je lichaam niets tegen die warmte zou doen, zou het lichaam veel te warm worden. Het lichaam reageert door bloedvaten wijder te maken, het bloed gaat meer langs de huid, waardoor je er ook roder uit komt te zien. Daarom zie je er rood uit na een sportieve bezigheid.

In het klimaat

Maar hoe zit het nou met die negatieve terugkoppeling in het klimaat? Er werd en wordt nog steeds gedacht dat de temperatuur van de atmosfeer sterk gaat stijgen, door de CO2 die we uitstoten. Dit klopt ook wel, maar ook de atmosfeer heeft een negatieve terugkoppeling waardoor de temperatuur niet teveel gaat veranderen. Die negatieve terugkoppeling wordt uitgevoerd met een aantal processen, maar de belangrijskte zijn de verdamping van water en daardoor ook het vormen van wolken.  

Begrippenlijst

Regelkring - Het bovenstaande blokschema is een voorbeeld van een regelkring. Er wordt hier beÏnvloedt met negatieve terugkoppeling.

Norm - De gewenste waarde, de norm van een menselijklichaam is bijvoorbeeld 37 graden Celcius.

Negatieve terugkoppeling - Een systeem beïnvloed zichzelf negatief en streeft dan naar een evenwicht of wil zichzelf verminderen.

Receptor - Een onderdeel van een cel die als ontvanger dient. 

Effector - Dit is het onderdeel van een cel dat reageert op de receptoren en het regelsysteem.

Kerntemperatuur - De temperatuur van de binnenkant van je lichaam, de norm is 37 graden.

Schiltemperatuur - De temperatuur van de buitenkant van je lichaam, meestal onder de 37 graden.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Info, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.