5 kwaliteiten en eigenschappen van een goeie yoga docent

5 kwaliteiten en eigenschappen van een goeie yoga docent

Zoals je ongetwijfeld al gemerkt hebt is yoga in Doetinchem tegenwoordig enorm populair. Bijna aan elke straathoek vind je ondertussen een yogastudio. Yogastijlen en ook yogadocenten worden telkens talrijker. Maar als je op zoek bent naar een kwaliteitsvolle yogales en –docent is het goed mogelijk dat je soms door het bos de bomen niet meer kan zien. Om je te helpen bij je keuze en om je te ondersteunen om het onderscheid te maken tussen een goede en minder goede yogadocent vind je hieronder een overzicht van 5 kwaliteiten en eigenschappen die je zeker kan verwachten van een goeie yoga docent. Als je deze 5 kan aanvinken ben je alvast in de goede richting!1. Openheid

Tijdens een yogales is het belangrijk om een goede band te hebben met je yoga docent. Een vertrouwensband is bijna 1 van de belangrijkste elementen in een les. Om jezelf te kunnen openstellen naar je docent toe is het van belang dat hij of zij ook openheid toont naar jou. Dit kan zijn op verschillende manieren, door het gesprek met jou aan te gaan, beschikbaar zijn voor of na de les voor eventuele vragen of twijfels, maar ook door rust uit te stralen. De uitstraling van de docent heeft rechtstreeks effect op de gemoedstoestand op jou als cursist. Een open, rustige en ontspannen uitstraling is hiervoor heel belangrijk.

2. Kennis

Uiteraard is het belangrijk dat een yoga docent weet wat hij of zij aan het doen is. Yoga is heel ruim en je kan niet verwachten dat een yoga docent alles weet. Wat je wel kan verwachten is dat je docent de nodige kennis heeft om een evenwichtige en veilige yogales te geven. Wat de effecten zijn van bepaalde houdingen, welke houdingen je kunnen helpen bij een bepaald probleem, enzovoort. Voldoende kennis geeft de docent ook de mogelijkheid om flexibel te zijn en de les indien nodig te variëren en aan te passen. Variaties aanbieden is heel belangrijk om de veiligheid van de studenten te garanderen. Ook moet de docent weten hoe hij een student in bepaalde houdingen kan ondersteunen met behulp van kussens en dekens.

3. Communicatie

Communicatie is een belangrijk element in een les. Een docent kan alle kennis hebben maar als hij of zij niet weet hoe die kennis over te brengen kan een les desondanks enorm inboeten in kwaliteit. Goede en duidelijke instructies van de houdingen zijn belangrijk om de student vlot en aangenaam in de houding te brengen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de docent weet wanneer te praten en wanneer stilte te geven aan de cursist. Sommige docenten willen al hun kennis in 1 les overbrengen en praten hierdoor van het begin tot het einde, zonder stop. In yoga is het belangrijk om de cursisten de tijd te bieden om naar binnen te keren en zichzelf te observeren. Hiervoor moet je regelmatig stilte bieden en de cursisten de ruimte geven om zelf op ontdekking te gaan.

4. Persoonlijke aandacht en begeleiding

Ieder lichaam is verschillend en iedere cursist heeft zijn eigen noden en motieven om aan de les deel te nemen. Daarom is het belangrijk dat een docent jou persoonlijke aandacht geeft en begeleidt in jouw yoga beoefening. Een goeie docent vraagt voor de eerste les telkens naar eventuele fysieke beperkingen zodat hij of zij jou zo goed mogelijk kan begeleiden in de les. Ook tijdens een les gaat een goede docent af en toe toe bij jou komen en misschien hier en daar een variatie aanbieden, ondersteuning aanbieden met kussens of dekens, of je misschien fysiek corrigeren of dieper in een houding brengen. Door deze individuele aandacht groeit ook een vertrouwensband tussen docent en cursist. Een docent kan hierdoor een belangrijke rol spelen in de effecten van yoga op je lichaam en je geest.

5. Passie

Wie gepassioneerd is door iets straalt dit uit en geeft dit ook door aan de cursisten. Hetzelfde geldt met yoga. Een goede yogadocent heeft zelf de effecten en voordelen van yoga ervaard, doet zelf aan yoga en blijft zich ook voortdurend verder opleiden. Een gepassioneerde yoga docent straalt als vanzelf openheid en ontspanning uit en toont liefde voor z’n vak. De lessen worden automatisch energieker en kwaliteitsvoller en de yogadocent kan zich hierdoor beter inleven in zijn studenten.

Het vinden van een yogadocent die bij jou past is vooral ook een persoonlijke keuze. Mensen hebben verschillende karakters en sommigen sluiten nu eenmaal beter bij elkaar aan dan anderen. Probeer verschillende stijlen, verschillende docenten, en neem vooral de tijd om uit te zoeken wat voor jou goed voelt. Voor mij persoonlijk heeft een les hatha yoga in Varsseveld mij het meeste aangesproken. Succes!


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 dorienb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.