Italië met de auto? Hier moet je aan denken.

Italië met de auto? Hier moet je aan denken.

Een heerlijke vakantie geboekt naar Italië? Dan ga je gegarandeerd een fijne tijd tegemoet, vol heerlijk eten en lekker weer. Er zijn echter wel een paar dingetjes die je zeker nodig hebt als je naar Italië gaat. De liefhebbers van het Italiaanse blog Typisch Italiaans vertellen je waar je aan moet denken.Een creditcard

Wanneer je met de auto door Italië reist, is het zeer aan te raden om een creditcard mee te nemen onderweg. Op de grote snelwegen moet je namelijk altijd tol betalen. Je kan er dan natuurlijk voor kiezen om in de rij te gaan staan om contant te betalen, maar vaak staan er dan al snel tien auto’s voor je. Dit terwijl er bij de tolpoorten waar je met creditcard kunt betalen vaak helemaal niets te doen is. Je kan zo veel sneller weer doorrijden!

Wegenvignet voor Zwitserland

Rijd je met de auto naar Italië? Dan is de kans groot dat je door Zwitserland komt. Om op de Zwitserse snelwegen te mogen rijden is het echter verplicht om een vignet op je voorruit te plakken. Deze kan je kopen bij de ANWB. Let wel op: het wegenvignet is geldig voor een jaar, je moet dus ieder nieuw jaartal een nieuwe kopen.

Gevarendriehoek + veiligheidsvesten

In Italië is het verplicht om een gevarendriehoek en veiligheidsvesten in de auto te hebben. Bij autopech ben je ook verplicht deze te gebruiken. Je mag niet buiten de auto staan op de weg zonder een veiligheidsvest. Denk hier dus ook aan als je een auto huurt in Italië, bijvoorbeeld op Sicilië of Sardinië.

Kennis van specifieke Italiaanse verkeersborden

Om boetes te vermijden doe je er slim aan een aantal Italiaanse verkeersborden te kennen. Zo staat de ‘Zone Traffico Limitato’ of ZTL, die je vaak in steden tegenkomt, voor een gebied waar alleen plaatselijk verkeer mag komen. Rijd je hier als toerist? Dan kan je er donder op zeggen dat je een boete gaat krijgen, deze gebieden hangen namelijk vol met camera’s voor nummerbordherkenning.  Zie je dit bord aan het begin van een weg staan? Rijd hier dan niet.

Ook het bord ‘Systeme Tutor’ raden we je aan om te onthouden. Dit staat namelijk voor trajectcontrole en vind je vooral op de grote weg van Milaan naar het zuiden.

Een telefoonnummer van iemand die Italiaans én Engels of Nederland spreekt

Het is lange tijd in Italië niet gebruikelijk geweest op Engels te leren op school. Wanneer je autopech krijgt is de kans zeer groot dat de garagehouder of de plaatselijke wegenwacht geen Engels spreekt. Om te begrijpen wat er precies aan de hand is met je auto is het daarom aan te raden dat je een telefoonnummer paraat hebt van iemand die Engels of Nederlands spreekt, maar daarnaast ook Italiaans, zodat hij of zij het gesprek voor je kan voeren en je de vertalingen kan geven.

Rust

Italianen kennen vaak enkel ‘aan’ of ‘uit’ op de weg, ze zijn ook hierin zeer temperamentvol. Daarnaast vliegen er in de steden regelmatig van alle kanten scooters om je heen. Probeer vooral de rust te houden en raak niet in paniek. Probeer vooral je eigen tempo te bepalen, het belangrijkste is veiligheid.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Jzengers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.