4 tips voor een vakantie naar Kroatië

4 tips voor een vakantie naar Kroatië

Kroatië; de Middellandse Zee zoals het ooit was, biedt 1.244 eilanden aan de prachtige Adriatische zee, heeft 16 UNESCO-erfgoedlocaties en acht nationale parken, evenals een uitstekende toeristische infrastructuur. 



Kroatië; de Middellandse Zee zoals het ooit was, biedt 1.244 eilanden aan de prachtige Adriatische zee, heeft 16 UNESCO-erfgoedlocaties en acht nationale parken, evenals een uitstekende toeristische infrastructuur. Van de cafécultuur van de historische steden tot de ruige landschappen van continentaal Kroatië, met een overvolle kalender van festivals en evenementen en een groot aantal gastronomische hoogstandjes van eigen bodem, is Kroatië de ideale vakantiebestemming.

Geniet van heerlijke Kroatische specialiteiten

De Kroatische keuken is grofweg samen te vatten in enkele regio's waarin zeer specifieke culinaire tradities te vinden zijn. Deze gerechten, die kenmerkend zijn voor de betreffende regio, waren aanvankelijk niet per se bekend in de rest van Kroatië. De meeste gerechten zijn nu overal in Kroatië te vinden. Vandaar de term “regionale keuken” voor de zeer diverse Kroatische keuken. Slavonië staat bekend om zijn pittige keuken met veel Hongaarse invloeden, tal van vlees- en wildgerechten, stoofschotels en goulashspecialiteiten. Daarentegen heeft de Dalmatische keuken veel Italiaanse invloeden met een voorliefde voor de Middellandse Zee. Istrië staat bekend om zijn truffelspecialiteiten en het gebruik van veel verschillende kruiden. Zelfgemaakte kazen en gebraden specialiteiten met Ottomaanse invloeden zijn typisch voor Midden-Kroatië en het Kroatische heuvelland. Vergeet tijdens je vakantie niet de vele Kroatische delicatessen te proeven.

Ontdek Zadar

Iedereen die Istrië al heeft bezocht en op zoek is naar een alternatief is in Zadar in goede handen: de stad ligt direct aan de kust en is vooral bekend om zijn interessante architectuur zoals het Zeeorgel. Zadar ligt in het noorden van de Kroatische regio Dalmatië en combineert historische schoonheid met adembenemende natuurlijke landschappen. Hierdoor zijn er unieke ervaringen voor elke bezoeker: de kristalheldere zee naast de glanzend witte rotsen van de Dalmatische kust en de dromerige stranden nodigen uit om in de zon te vertoeven. Zadar is een waardevol onderdeel van het culturele erfgoed van Kroatië. In de 3000 jaar oude stad zijn onder andere het oudste Romeinse forum in het Kroatische deel van de Adriatische Zee en talloze Romaanse kerken zoals de Sint-Donatuskerk. De regio rond de stad Zadar staat ook bekend om zijn nationale parken zoals Paklenica, Nordvelebit en de Kornati-eilanden. Het Velebit-gebergte, dat ongeveer 150 kilometer lang is, is het enige in Kroatië dat ook wordt beschermd als UNESCO-wereldbiosfeerreservaat. In Nin, op 15 km van Zadar, kun je de kleinste kathedraal ter wereld bewonderen, evenals levendige, moderne toeristische centra zoals Biograd na Moru en de pittoreske plaatsen in het Dalmatische achterland.

Ga naar het eiland Pag

Het eiland Pag, ook wel bekend als het "Kroatische Ibiza", ligt in de buurt van Zadar, en het eiland si beroemd om zijn partyscene en vele clubs. In het voorjaar ontmoeten veel jonge feestgangers elkaar voor de Zrce Spring Break op Zrce Beach. Een ander hoogtepunt van het feesteiland is het Fresh Island Festival in juli. Het Kroatische eiland aan de Adriatische Zee heeft een maanachtig landschap. Het eiland is omgeven door kiezel- en zandstranden - St. George's Church uit de 15e eeuw maakte ooit deel uit van de stadsmuren. De oude stad in het zuiden inspireert met een archeologische opgravingslocatie en de ruïnes van een Franciscaner klooster.

Paradijs voor plezier- en professionele wielrenners

Fietsen is een traditie in Midden-Kroatië en zijn sinds de tweede helft van de 19e eeuw een zeer populair vervoermiddel. Ook toen werden ze in eerste instantie gebruikt voor transport tussen steden en dorpen, maar ook om nieuwe gebieden te verkennen. Het landschap wordt voornamelijk gekenmerkt door vlak land met een paar bergen en heuvels en wordt doorsneden door de langste rivieren en glooiende valleien van Kroatië. De gunstige ligging van het terrein en fietsvriendelijke wegen en rivieroevers hebben bijgedragen aan de snelle ontwikkeling van het fietstoerisme in deze regio. Naast de gunstige infrastructuur voor fietstochten, biedt dit deel van Kroatië andere verborgen schatten, waaronder verschillende geneeskrachtige baden met natuurlijk thermaal en mineraalwater, verschillende kastelen uit de middeleeuwen, fascinerende rotsformaties, traditionele keuken in pittoreske dorpjes, met wijnranken begroeide heuvels en rivierveerboten op de Save, Mur en Drava.


© 2015 Dorinda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.