Als je aan Rotterdam denkt

Als je aan Rotterdam denkt

Als je aan Rotterdam denkt, kun je aan heel veel dingen denken: De kubus woningen, havenstad, de Kuip, de Euromast, de markthal en de Erasmusbrug die jou over de Nieuwe-Maas leidt. Door de toeristische attracties en de goeie uitgaansgelegenheden is deze stad zeker een bezoekje waard voor veel verschillende doelgroepen. Geschiedenis

Rotterdam heeft best wel een grote geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Nederland net vijf dagen in oorlog was, is er een bombardement op Rotterdam geweest.  Dit heeft het hele stadsbeeld doen veranderen. Het hele hart werd uit de stad geslagen. Hierdoor werden er veel mensen dakloos. Maar de inwoners lieten het hier niet bij zitten. Onder het motto “Niet lullen maar poetsten” gingen ze aan de slag met de wederopbouw van Rotterdam. Deze wederopbouw vond plaats ruwweg tussen 1940 en 1958. De Tweede Wereldoorlog heeft een behoorlijke stempel gedrukt op de stad. Door diverse razzia’s werd de bevolking flink uitgedund. 

Wederopbouw

Tijdens de wederopbouw is ervoor gekozen om veel gebouwen niet te herstellen, maar juist te slopen en te kiezen voor nieuwe architectuur. In de jaren 50 was de wederopbouw volop in gang en kreeg Rotterdam de naam “werkstad”. De stad kreeg ook wereldwijd de naam “een moderne stad”. Omdat onder andere de Lijnbaan geopend werd in 1953. De Lijnbaan werd de eerste autovrije winkelstraat in Europa. In 1960 werd de Euromast gebouwd. Deze Euromast werd ter gelegenheid van de Floriade gebouwd en wordt gezien als symbool van de wederopbouw van de stad. In 1970 kreeg de Euromast een verhoging in de vorm van een Space Tower. Hierdoor is de toren nu 185 meter lang. 

Winkelen

Mensen, die van winkelen houden, kunnen terecht in De Koopgoot. Je kunt daar zeven dagen per week terecht in de mooiste en meest exclusieve winkels. Naast de Koopgoot kun je in Rotterdam ook terecht in de Woonmall Alexandrium. Hier vind je alles wat te maken heeft met wonen. Dan heb je natuurlijk nog de markthal, die zeker ook een bezoekje waard is. Binnen deze markthal vind je 4600 vierkante meter aan winkelruimte. Ook vind je hier binnen 1600 vierkante meter aan horeca. Maar je kunt je hier vooral vergapen aan de geweldige architectuur. Het kleurenspel van de glazen koepel is heel bijzonder. 

Havenstad

Rotterdam is een echte havenstad. Het is de grootste havenstad van Europa en de tiende van de wereld. Dit komt, omdat de haven uitstekend bereikbaar is vanuit de zee. De haven zorgt voor 385.000 arbeidsplaatsen. Er wordt per jaar 435 miljoen ton aan goederen overgeslagen. En er komen bijna 30.000 zeeschepen per jaar.

In deze stad heb je ook de Erasmusbrug. Als je op de Erasmus brug staat, kijk je uit over de Nieuwe-Maas en de stad. Dit wordt ook wel “het Manhattan van de Maas genoemd”. Vanwege de indrukwekkende hoogbouw. Rotterdam is zeker een bezoekje waard.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Jzuidema, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.