Hoe test ik mijn computer op oververhitting?

Hoe test ik mijn computer op oververhitting?

Oververhitting van je pc of laptop kan tot serieuze problemen leiden. Niet alleen is het schadelijk voor de onderdelen en neemt de levensduur van je computer af, maar bij te grote oververhitting kan het systeem zichzelf uitschakelen om doorbranden te voorkomen. Dat betekent dat je midden in je werk of game zit en poef, je computer valt uit. Niet leuk en ook niet goed voor je besturingssysteem en bestanden.

 CPU temperatuur meten

De centrale processor (CPU) is de belangrijkste veroorzaker van hitte in je computer. Deze chip wordt bij intensieve berekeningen zeer heet en moet dus continu gekoeld worden, net als een motor in een auto. Daarom zit er op elke cpu een koelblok en een ventilator.

 

Om de temperatuur van je CPU te meten zijn er verschillende tools die je kan gebruiken. We noemen een paar van de handigste:

Windows: CoreTemp en Intel Burnintest (Windows)

Als je Windows gebruikt en als je computer nog niet dermate oververhit is dat je Windows niet meer kan starten, dan biedt de Intel Burnintest in combinatie met CoreTemp een handige set tools.

 

CoreTemp houdt de temperatuur van alle kernen in je CPU bij. Ondertussen gaat IntelBurnintest de CPU flink aan het werk zetten, zodat de temperatuur oploopt. Daarbij kun je aan de temperatuur zien of je nog in het veilige gebied zit. Wat de maximum temperatuur mag zijn verschilt per computer, sommige CPU’s zitten bij 60 graden al in het risicogebied, andere kunnen makkelijk 90+ graden worden. Kijk daarbij naar de specs van je CPU en de informatie in CoreTemp. Als je computer deze stresstest doorstaat zonder uitvallen zit je in ieder geval nog niet in het kritieke gebied, maar let goed op de temperatuurwaarden. Ook onder het kritieke gebied kan het verstandig zijn om (preventieve) maatregelen te nemen.

Stresstesten onder Linux (Hiren’s Boot)

Kom je Windows niet meer in of wil je een test doen die los staat van je besturingssysteem? Met de Hiren’s Boot cd of USB stick heb je allemaal handige tools tot je beschikking, zonder dat je van je harddisk hoeft te booten.

 

Kies in Hiren’s voor de Parted Magic opstartoptie. Hiermee kom je in een simpele Linux omgeving waar je programma’s en commando’s kunt starten. Ook aanwezig in het opstartmenu zijn een CPU temperatuurmeter en een stresstester, die op eenzelfde manier werken als de CoreTemp en Intel Burnintest die boven zijn beschreven. Voor meer informatie over deze tools kijk je op de website van Hiren’s BootCD.

Temperatuur van de harddisk meten

De temperatuur van je CPU is het belangrijkst, maar soms kan het ook handig zijn om de temperatuur van je harddisk te meten. Dan kun je bijvoorbeeld zien wanneer het tijd is om je harde schijf (preventief) te vervangen, want een hoge temperatuur leidt eerder tot schade zoals bad sectors. Als je al bezig was gegaan met de Hiren’s BootCD, dan vind je onder harddisk tools de HDD Sentinel, een handig tooltje dat de SMART data van je harddisk uitleest. Daarbij vind je ook de huidige en geregistreerde maximumtemperatuur, met andere woorden de hoogste temperatuur die je harddisk ooit heeft bereikt.

Wat te doen bij oververhitting?

Als je vaststelt dat je CPU of harddisk oververhit raakt, komt dat meestal door ophopingen van stof en vuil in je computer. Dit kun je (laten) reinigen of uitspuiten. De meest grondige oplossing is een volledige interne reiniging, waarbij het systeem wordt gedemonteerd, stof- en vuilvrij wordt gemaakt en de koelpasta wordt vervangen. Als je heel handig bent kun je dit zelf proberen, anders is het beter om dit over te laten aan een specialist in computer- of laptop reparatie.


We hopen dat je wat hebt aan de tips in dit artikel en wensen je veel succes met je pc!


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 artikel1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.