Wat is usenet?

Wat is usenet?

Veel mensen zijn niet bekend met usenet, terwijl het een van de oudste internet netwerken is. Usenet bestaat uit meer dan 150.000 nieuwsgroepen onderverdeeld in vele verschillende onderwerpen.Tijdens de koude oorlog vroeg het Amerikaanse leger zich af hoe ze moesten communiceren na een massale atoomaanval van de Russen. Telefoonpalen zouden dan worden vernietigd, waardoor het niet mogelijk zou zijn om vanuit atoomschuilkelders en bunkers onderling te communiceren. De oplossing, ze bedachten een voorloper van het internet zoals wij dat vandaag kennen, ARPANET.

Verdere ontwikkeling van het internet

Met ARPANET had men een hele laagdrempelige manier om toch te kunnen communiceren in het geval van een atoomoorlog. Er werden steeds meer netwerkprotocollen ontwikkeld. Op een gegeven moment gaf het Amerikaans departement van Defensie grote Amerikaanse bedrijven en universiteiten toegang tot ARPANET. In 1979 ontwikkelden Tom Truscott en Jim Ellis, die studeerden aan de Duke-universiteit, usenet. Het was een simpel netwerk, bestaande uit enkele nieuwsgroepen. Mensen konden tekstbestanden delen in die nieuwsgroepen. Wetenschappers en ontwikkelaars deelden informatie uit in nieuwsgroepen. Er ontstonden steeds meer nieuwsgroepen, ieder met een eigen topic.

Usenet vandaag de dag

Vandaag de dag is usenet totaal veranderd. Er zijn meer dan 150.000 verschillende nieuwsgroepen. Het is nog steeds mogelijk om tekstbestanden uit te wisselen maar dat gebeurd niet veel meer. Tegenwoordig delen mensen met name zogenaamde binaire bestanden uit, in de meeste gevallen multimedia. Om toegang te krijgen tot usenet heeft men een nieuwsserver nodig.

Nieuwsservers waarmee binaire bestanden kunnen worden gedownload moeten een enorme hoeveelheid data opslaan. Daarnaast moet een usenet provider beschikken over een razendsnelle internetverbinding. Een nieuwsserver is dus niet gratis en wordt daarom ook wel een payserver, een betaalde server, genoemd. Er zijn veel verschillende usenet providers actief, wereldwijd. Ook in Nederland zijn vele tientallen providers die een payserver aanbieden. Een van de betere is Eweka. Het grote voordeel van Eweka is dat je deze provider eerst kan testen. Ze geven mensen 1 week gratis toegang tot een payserver, om te kijken of het bevalt. Veel mensen die het proberen worden daarna een klant, waardoor het lucratief is om een gratis payserver aan te bieden.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 MrAart, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.