Ziek of zwanger? Je kunt nog bijverzekeren

Ziek of zwanger? Je kunt nog bijverzekeren

 Ziek of zwanger? Je kunt nog bijverzekeren

Uiterlijk voor 31 december moest je een nieuwe zorgverzekering kiezen. Maar wat velen nog niet weten, is dat je bij veel verzekeraars ook deze maand nog een aanvullende verzekering kunt afsluiten, met terugwerkende kracht. Soms mag je zelfs het eigen risico nog aanpassen.Goed nieuws voor wie deze week heeft ontdekt zwanger te zijn of een medisch probleem te hebben. Bij veel zorgverzekeraars kun je alsnog een aanvullende verzekering afsluiten, met terugwerkende kracht tot 1 januari.

Eigen risico

Bij verschillende verzekeraars mag je zelfs je eigen risico nog aanpassen. Handig als je nu al weet dat je een medische behandeling moet ondergaan: na een bezoek aan het ziekenhuis ben je je (vrijwillig verhoogde) eigen risico doorgaans volledig kwijt. Dit is, volgens een overzicht van de Consumentenbond, mogelijk bij ASR, CAK/IptiQ, DSW, ONVZ en VGZ.

Bij Zorg en Zekerheid kan het nog tot 7 januari 2020. Het kiezen van een zorgverzekeraar kan ook nog tot 31 januari mits je je oude verzekering voor 31 december hebt opgezegd. De nieuwe polis gaat dan ook met terugwerkende kracht in.

Onderhandelen

Veel verzekeraars zijn nog niet klaar met de onderhandelingen met zorgverleners. Vooral CZ heeft nog niet met elk ziekenhuis een contract, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis zijn nog met enkele in conclaaf.

De vier grote zorgverzekeraars beloven wel dat klanten bij elk ziekenhuis terechtkunnen, ook al is er nog geen contract.

 

5 laatste tips voor zorgoverstappers

1 Raadpleeg meerdere vergelijkingssites

Wie wil overstappen van zorgverzekeraar, doet er verstandig aan minimaal drie vergelijkingssites te raadplegen. Vergelijk de premies ook op de website van zorgverzekeraars. Ga niet meteen voor de goedkoopste zorgpolis, maar let tevens op de dekking van de polis. Personen die veel zorg nodig hebben, kunnen beter voor een iets duurdere verzekering met een uitgebreide dekking kiezen.

2 Individuele zorgpolis soms goedkoper

Twee op de drie verzekerden hebben een collectieve zorgpolis. Het voordeel hiervan neemt echter af, omdat zorgverzekeraars vanaf 2020 nog maximaal 5% premiekorting mogen geven aan collectief verzekerden in plaats van de huidige 10%. Kijk daarom of je voordeliger uit bent door voor een individuele zorgverzekering te kiezen die niet onder een collectief valt. Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat je met een individuele polis soms wel €80 goedkoper uit bent.

3 Let op gecontracteerde zorg

De meeste Nederlanders hebben een naturapolis. Dat betekent dat alleen behandelingen bij ziekenhuizen die een contract met je zorgverzekeraar hebben ook volledig vergoed worden. Op de website van zorgverzekeraars staat met welke zorgverleners zij een contract hebben. Let op of het ziekenhuis uit jouw buurt gecontracteerd is door de zorgverzekeraar waar je mee in zee wilt. Wil je liever geen beperkingen, kies dan een restitutiepolis. Die is meestal wat duurder, maar dan heb je wel vrije keuze.

4 Aanvullende polis

Wie overweegt een aanvullende zorgpolis te nemen, moet eerst in kaart brengen hoe vaak je in het komende jaar verwacht naar bijvoorbeeld de fysiotherapeut te gaan. Denk ook na of het zin heeft om je voor tandartskosten aanvullend te verzekeren. De uitkeringen van tandartsverzekeringen zijn vaak beperkt. Ook voor een bril kan het voordeliger zijn om je er niet aanvullend voor te verzekeren, maar de kosten daarvan uit eigen zak te betalen.

5 Eigen risico

Mensen die nauwelijks zorg nodig hebben en voldoende spaargeld achter de hand hebben, kunnen er voor kiezen om hun eigen risico vrijwillig te verhogen van €385 naar €885. Dat levert een extra korting op de zorgpremie op.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 sandersmit, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.