SOA opgelopen? Test op een geslachtsziekte en controleer jezelf!

SOA opgelopen? Test op een geslachtsziekte en controleer jezelf!

Iedereen heeft er wel eens over gehoord. Een SOA, de seksueel overdraagbare aandoening. In sommige uitzonderingsgevallen zijn er lichamelijke klachten merkbaar maar wat niet idereen beseft is dat in de meeste gevallen een SOA zoals Chlamydia niet merkbaar is! Hoe weet je of je er een hebt? Lees het hier.



We hebben een onderscheid die we kunnen maken in soorten SOA's. We hebben een verzameling gemaakt van de meest voorkomende symptomen die kunnen wijzen op een eventueel aanwezige geslachtsziekte. Een branderig gevoel bijvoorbeeld tijdens het urineren, of lastige blaasjes bij of in de mond? Het is lastig om met zekerheid te zeggen of dat direct een SOA is. Het zou namelijk ook kunnen dat je een slechte weerstand hebt of gewoon ziek bent. En wat nog gevaarlijker is, is dat vooral bij het mannelijk geslacht, dat een SOA iets is wat je heel lang met je mee kunt dragen zonder dat je daar ook meer enige erg in hebt.

SOA's in Nederland

In Nederland kunnen we een lijst opsommen van zo ongeveer tien veelvoorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen. De nummer één is veruit de welbekende geslachtsziekte Chlamydia. Het is in de praktijk zo dat je na enige tijd geen last meer hebt van een SOA maar het idee dat je dan van je SOA af bent is dus volkomen onjuist! Deze blijft namelijk onmerkbaar aanwezig in het lichaam en dit kan op den duur tot zeer ernstige complicaties zorgen. Voor vrouwen kan dat ontaarden in onvruchtbaarheid en bij mannen kan er bijvoorbeeld een infectie onstaan van de prostaat of een zaadbalontsteking.

Twijfel je over je gezondheid en heb je recentelijk of langer geleden onbeschermde geslachtsgemeenschap gehad? Doe dan snel een SOA test.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 sophiesmolders, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.