Endometriose, wat is het en wat zijn de symptomen?

Endometriose, wat is het en wat zijn de symptomen?

Endometriose is een vaak pijnlijke aandoening waarbij weefsel dat lijkt op het weefsel dat normaal gesproken de binnenkant van de baarmoeder bekleedt - het endometrium - buiten de baarmoeder groeit. Endometriose betreft meestal de eierstokken, eileiders en het weefsel langs het bekken. In zeldzame gevallen kan endometriumweefsel zich buiten de bekkenorganen verspreiden.

Endometriose reageert net zoals het endometriumweefsel - het wordt dikker, breekt af en bloedt bij elke menstruatiecyclus. Maar omdat dit weefsel het lichaam niet kan verlaten, raakt het bekneld. Wanneer endometriose de eierstokken betreft, kunnen cysten worden gevormd die endometriomen worden genoemd. Omliggend weefsel kan geïrriteerd raken en uiteindelijk littekenweefsel en verklevingen ontwikkelen - abnormale banden van bindweefsel die ervoor kunnen zorgen dat bekkenweefsels en organen aan elkaar blijven kleven.

Endometriose kan pijn veroorzaken - soms ernstig - vooral tijdens de menstruatie. Er kunnen zich ook vruchtbaarheidsproblemen voordoen.1 op de 10 personen, ongeveer 200 miljoen mensen wereldwijd, heeft endometriose, maar het is een van de minst onderzochte medische aandoeningen. We weten ook dat studies hebben aangetoond dat endometriose is gevonden bij foetussen en 16 cis-mannetjes.

Het is niet alleen een voortplantingsziekte, het is een ziekte van het hele lichaam, aangezien endometriose kan optreden op andere organen en spieren. Er werd ooit onderzocht dat endometriose werd vastgesteld op elk orgaan en elke spier behalve de milt, maar in 2020 identificeerde een geval in Frankrijk de eerste beschrijving van miltendometriose.

Op basis van wat de arts ziet tijdens de laparoscopie, kan de endometriose soms worden ingedeeld in vier verschillende stadia.

Stadia van endometriose

De specifieke fasecriteria zijn onder meer:

 • De mate van verspreiding van het endometrioseweefsel (locatie, hoeveelheid, diepte en grootte)

 • De betrokkenheid van bekkenstructuren, organen en weefsels bij de ziekte
 • De mate van bekkenadhesie
 • De verstopping van de eileiders

Fase 1: minimaal

Fase 2: mild

Fase 3: matig

Fase 4: Ernstig

Belangrijk, het stadium staat niet gelijk aan de mate van pijn. De fases voor endometriose werden aanvankelijk gemaakt om de vruchtbaarheid te bepalen, niet om het pijnniveau en de kwaliteit van leven te bepalen. 

Endometriose kan niet worden genezen, maar er is symptoombestrijding voor de aandoening.

Symptomen van endometriose

 • Bekkenpijn, vooral overmatige menstruatiekrampen die in de buik of onderrug kunnen worden gevoeld, die uitstraalt
 • Abnormale of zware menstruatie
 • Pijn tijdens geslachtsgemeenschap
 • Pijnlijk urineren
 • Pijnlijke stoelgang
 • Andere gastro-intestinale problemen, zoals diarree, obstipatie, braken en / of misselijkheid
 • Stekende pijn op en onder de ribben
 • Diepe pijn in nek, schouders, bovenarm of in het sleutelbeen
 • Problemen met ademhalen rond de menstruatie
 • Stekende en schietende zenuwpijn in nek, kaak en schouders
 • Mogelijke onvruchtbaarheid
 • Chronische vermoeidheid

De hoeveelheid pijn die wordt ervaren, is niet noodzakelijk gerelateerd aan de ernst van de ziekte. Sommigen met ernstige endometriose ervaren mogelijk geen pijn, terwijl anderen met een mildere vorm van de ziekte ernstige pijn of andere symptomen kunnen hebben.

Deze symptomen kunnen een grote invloed hebben op het algemene fysieke, mentale en sociale welzijn.

Diagnose

Het duurt gemiddeld 6 tot 10 jaar voordat endometriosepatiënten een diagnose krijgen. Symptomen van endometriose worden in grote mate afgedaan als ‘menstruatieproblemen’ en het kan zijn dat artsen niet de tijd nemen om verder te onderzoeken en dit draagt bij aan de vertraging in de diagnose en het tijdige beheer van endometriose.

Momenteel is de enige manier om een diagnose van endometriose te bevestigen, het ondergaan van een laparoscopische operatie met bevestigde endometriosepathologische bevindingen. Bij laparoscopische chirurgie wordt een kleine camera in de bekkenholte ingebracht, zodat de arts kan zoeken naar tekenen van endometriose-laesies, cysten en gezwellen.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 guruworks, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.