Verhuizen naar Nederland vanuit het buitenland: zorgverzekering

Verhuizen naar Nederland vanuit het buitenland: zorgverzekering

Als je vanuit het buitenland naar Nederland verhuist, dan zijn er een aantal zaken die je moet regelen. Het regelen van een zorgverzekering is hier één van. Wanneer en hoe moet je dit geregeld hebben?Verplichte zorgverzekering 

Als je in Nederland komt wonen, ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Met een zorgverzekering ben je verzekerd voor de zorg wat in het basispakket zit. Denk hierbij aan bezoekjes aan het ziekenhuis, de huisarts en bepaalde medicijnen. Verhuis je vanuit het buitenland naar Nederland? Dan heb je 4 maanden de tijd om een zorgverzekering af te sluiten. In die periode moet je wel een premie betalen, om ervoor te zorgen dat je in die 4 maanden ook daadwerkelijk een zorgverzekering afsluit. Die premie betaal je achteraf.  

Sluit je geen zorgverzekering af in deze periode? Dan moet je premie betalen wanneer je een zorgverzekering afgesloten hebt. Je hebt in die periode dan ook geen recht op een vergoeding voor eventuele zorg die je hebt gekregen.  

Welke zorgverzekering is geschikt?  

Maar wat is nou de beste zorgverzekering? Ga eens een zorgverzekering vergelijken met een andere zorgverzekering. Op die manier kom je erachter welke verzekering voor jou de beste en de goedkoopste is.  

Heb ik recht op zorgtoeslag? 

Wanneer je een zorgverzekering hebt afgesloten, wordt er gekeken of je recht hebt op zorgtoeslag. Dit hangt af van je inkomen en leeftijd. Vanaf je 18e kun je zorgtoeslag krijgen. Je jaarinkomen mag (voor alleenstaanden) niet hoger zijn dan €29.562, als je meer verdient heb je geen recht meer op zorgtoeslag. Wanneer je deel uitmaakt van een meerpersoonshuishouden ligt het maximum jaarinkomen op €37.885. Daarnaast is het belangrijk dat je een Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning hebt. Er wordt ook gekeken naar je vermogen. Ben je alleenstaand? Dan mag dit niet hoger zijn dan €114.776, wil je recht hebben op zorgtoeslag. Bij meerpersoonshuishoudens ligt het op een gezamenlijk inkomen van €145.136. 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 RoseAnneM, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.