Wat is de ziekte van Parkinson?

Wat is de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening. Bij deze nare ziekte beschadigt en sterft en een kleine groep cellen in de hersenen. Met als gevolg dat de cellen geen dopamine meer kunnen aanmaken. Dopamine is een chemische stof die we nodig hebben om soepel te bewegen en ons lichaam onder controle te kunnen houden.De ziekte van Parkinson heeft nare ziekteverschijnselen zoals: 

  • Moeilijk praten
  • Stijve benen/armen
  • Trillen

Behandeling

De ziekte van Parkinson is langzaam progressief en genezing is nog niet mogelijk. Tegenwoordig zijn er gelukkig wel medicijnen die Parkinson verschijnselen onderdrukken. Zoals hierboven geschreven ontstaat er een tekort aan de chemische stof dopamine door het celverlies in de hersenen. Dit stofje zorgt onder andere voor een goede communicatie tussen de verschillende hersencellen. Medicijnen kunnen dit tekort opvangen en hierdoor wordende klachten tijdelijk vermindert. 

Op het moment dat medicijnen niet meer werken of zorgt voor te veel bijwerkingen, dan kan hersenstimulatie een optie zijn. Bij deze behandeling worden er elektrische pulsjes toegediend om de verschijnselen te onderdrukken. 

Wie krijgt de ziekte van Parkinson?

Het is onmogelijk om immuun te zijn voor de ziekte van Parkinson. Meer dan 55.000 Nederlanders hebben deze verschrikkelijke ziekte die vooral voorkomt bij mensen boven de 50 jaar. Een klein percentage van de patienten hebben erfelijke Parkinson. De Ziekte van Parkinson is niet besmettelijk. Helaas komt de ziekte van Parkinson tegenwoordig steeds vaker voor. De alarmerende stijgende cijfers van het percentage mensen dat Parkinson krijgt is reden om steeds meer onderzoek te doen naar deze verschrikkelijke ziekte. Bijdragen aan het onderzoek naar deze ziekte? Steun het Parkinson Fonds.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 BrianA, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.