GHB verslaafd! Wat nu?

GHB verslaafd! Wat nu?

Een artikel op drugsverslaving, waarbij de nadruk wordt gelegd op de GHB. |n dit artikel krijg je meer informatie over wat GHB is en wat voor een verslaving het precies is. GHB is een afkorting voor gammahydroxyboterzuur en valt in de categorie harddrugs. Het is vaak een geurloze, transparante vloeistof die heftig van smaak is. Het wordt daarom vaak in combinatie met frisdrank genomen. GHB wordt vaak in een reageerbuisje geschonken om de dosering te bepalen; door een paar druppels te veel kan iemand als buiten bewustzijn raken. In dit artikel krijg je meer informatie over GHB en de verslaving ervan.
 

Wat is GHB precies?

GHB wordt in Nederland meestal verkocht als kleurloos drankje in een plastic buisje, in een flesje of heel soms als poeder. GHB smaakt zout en is daarom moeilijk om in een drankje te herkennen, vooral omdat je smaakpapillen door alcohol vaak verdoofd zijn. Als je GHB neemt zonder te hebben gedronken, proef je het beter. GHB wordt in het uitgaansleven, maar ook thuis gebruikt. Bijvoorbeeld bij seks.

GHB is geen vloeibare XTC, al wordt het soms wel als vloeibare XTC verkocht. Daarnaast wordt er soms GHB verkocht, waar (nog) GBL in zit. GBL staat voor gamma-butyrolacton. Dit is één van de grondstoffen van GHB en blijft soms over als GHB niet op de juiste wijze geproduceerd is. Soms wordt GBL ook door gebruikers gebruikt in plaats van GHB. Dit geeft extra gezondheidsrisico's.

 

Verslaving

De kans op verslaving is er groot. Geestelijke afhankelijkheid van GHB ontstaat eerder dan lichamelijke afhankelijkheid. Stel je gebruikt GHB in het weekend tijdens uitgaan, of in een thuissituatie. Sommige mensen gaan steeds vaker GHB gebruiken. Het wordt een gewoonte GHB te gebruiken op een feest. Je geniet minder van sex zonder GHB. Of misschien val je moeilijk in slaap na het stappen en neem je daarom nog een dosis GHB. Kortom: je gebruikt vaker dan je van plan was en hebt er minder controle over. 
 

Door gewenning gebruik je steeds meer GHB om de effecten te voelen. Als je (bijna) dagelijks GHB neemt, is er een grote kans op verslaving. Lichamelijke verslaving kan na enkele weken ontstaan, of sluipend over een langere periode.

 

Lichamelijke verslaving houdt in dat je lichaam sterkt reageert wanneer je geen GHB neemt. Als je geen GHB neemt, ervaar je klachten zoals: trillen, zweten, slapeloosheid, nervositeit. 

Mensen met een GHB verslaving worden 's nachts vaak wakker door de ontwenningsverschijnselen van GHB. Zij vallen pas weer in slaap na een nieuwe dosis GHB. Hierdoor is GHB verslaving ook erg uitputtend.

 

Afkicken 

De lichamelijke afkick is zeer heftig en lijkt op de zware afkick van alcohol. Bij een lichamelijke verslaving aan GHB is medische hulp bij het afkicken noodzakelijk. Afkickverschijnselen kunnen zijn: nervositeit, angstklachten, paniekklachten, depressieve gevoelens, slaapproblemen, zweten, trillen, spierpijn, kramp, stuiptrekkingen.

 

GHB vs GBL

Soms wordt GBL verkocht in plaats van GHB. Het lichaam zet GBL om in GHB. Alhoewel het dus om stoffen met hetzelfde effect gaat, is er wel een belangrijk verschil tussen GHB en GBL. GBL is als vloeistof minstens dubbel zo sterk als GHB-vloeistof. Dit maakt het doseren van GBL nog moeilijker dan het doseren van GHB. Pure GBL is een bijtende stof (lacton). GBL kan extra schadelijk zijn voor het lichaam. Men maakt daarom vaak GHB van GBL door het te laten reageren met zuiveringszout (drogist) of gootsteenontstopper (bouwmarkt), NAOH. Het gaat hierbij (GBL, gootsteenontstopper) vaak om industriële producten waaraan niet dezelfde veiligheidseisen worden gesteld als bij voedingsmiddelen. GBL ziet er hetzelfde uit als GHB. Je kunt dat dus niet op het oog onderscheiden. Door de PH-waarde te meten kun je wel zien, of er sprake zou kunnen zijn van GBL. Door een GHB Test te laten doen, weet je zeker of je te maken hebt met GHB of GBL.

 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 isabelle, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.