Wat moet je doen als je hebt besloten om een yoga docent te worden

Wat moet je doen als je hebt besloten om een yoga docent te worden

Je hebt besloten om je leven een nieuwe, spannende en inspirerende draai te geven en yoga docent te worden. Fantastisch! Wat is de volgende stap? Veel vragen dienen zich aan; hoeveel tijd wil ik als yogadocent werken, is het noodzakelijk om een opleiding yoga te volgen en zal ik een opleiding in India gaan volgen, kan ik fulltime lesgeven of moet ik er een baan bij aanhouden? In dit artikel vind je tips over wat je kan doen als je het besluit hebt genomen om te gaan starten met yogales geven.Een goeie manier om duidelijkheid te krijgen in wat je precies wil en welke stappen je hiervoor moet ondernemen is het beantwoorden van onderstaande vragen. 

1. Waarom wil ik lesgeven en hoeveel tijd wil ik eraan besteden?

Als je serieus hebt besloten om yogales te gaan geven, is het een goed idee om een duidelijk beeld te hebben over waarom je les wilt geven en hoeveel tijd je eraan wilt besteden. Wil je één of twee lessen per week geven in de avond of wil je veel lessen geven. Hoeveel tijd ben je bereid te besteden aan het lesgeven? Is het een vrije tijdsbesteding of wil je lesgeven als een full time of part time baan? Wat verwacht je dat het lesgeven je oplevert? Vriendschap, spirituele binding met mensen, geld,......?

2. Moet ik een yoga docenten opleiding volgen?

Als je voor jezelf hebt besloten dat je yogales wilt gaan geven en duidelijk hebt wat je motivatie is, is het tijd om een yogadocentenopleiding te gaan kiezen. Er zijn diverse mogelijke opleiding, die elk een andere vorm van yoga aanleren, professionele trainingen, intensieve trainingen, etc. In theorie is het niet noodzakelijk om over een yoga docenten certficaat te beschikken om yoga les te gaan geven. Iedereen kan besluiten om een yoga docent te worden. Het is echter wel aan te raden om een docentenopleiding te volgen om je kennis te vergroten en zelfvertrouwen te krijgen in het lesgeven. Tijdens een yoga docenten training leer je hoe je een yogales moet geven, leer je meer over de filosofie en achtergrond van yoga en in sommige yogascholen krijg je veel praktijkles en daarmee creëer je zelfvertouwen in het lesgeven. Een 200 uur yoga docenten opleiding wordt internationaal erkend en is de meest professionele vorm van yoga opleiding. De opleidingseisen zijn vastgesteld door de Yoga Alliance en hier moet aan voldaan worden om te worden aangemerkt als een  200 uur yoga docenten opleiding.

3. Is het noodzakelijk om een opleiding in India te volgen?

Misschien voel je de noodzaak om een opleiding in India te volgen om geloofwaardiger over te komen als  yogadocent. Het is echter belangrijker om een kwalitatief goede opleiding  te volgen dan een willekeurige opleiding  in India. De keus is aan jou of je wilt reizen of niet.

4. Is het beter om eenkortdurende intensieve opleiding te volgen in plaats van een opleiding verspreid over een langere periode?

Er zijn 2 soorten opleidingen: sommige opleidingen zijn intern en bieden dagelijkse lessen aan gedurende meerdere weken. Andere opleidingen zijn niet intern en spreiden de lessen over meerdere maanden tot meerdere jaren. De kwaliteit van de opleiding kan in beide gevallen gelijk zijn maar de intensiteit van de studie is verschillend. In het eerste geval, ben je volledig ondergedompeld in de yogaleefstijl en de opleiding. In de andere vorm kan je de opleiding combineren met je huidige baan en gezinsleven. Als je de mogelijkheid hebt om een paar weken te investeren in een intensieve training is het erg nuttig om jezelf voor een paar weken los te maken van je persoonlijke leven en te focussen op je opleiding. Dit zal  een diepe indruk  maken op jou en en op jouw begrip van yoga. Als dit echter niet haalbaar is, is het natuurlijk ook mogelijk om weekendlessen te volgen en een minder intensieve opleiding te volgen.

Als eenmaal al je vragen zijn beantwoord, ben je klaar om een duidelijke keuze te  maken, een opleiding te kiezen en aan je avontuur te beginnen. Het is belangrijk om je te realiseren dat vaardigheden kunnen worden aangeleerd tijdens een 200 uur yoga teacher training, maar dat echt vertrouwen komt door ervaring. Dus stel het niet uit en begin zo spoedig mogelijk  met lesgeven en …. geniet ervan!


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 DorienYoga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.