Heb je een yoga certificaat nodig om yogales te kunnen geven?

Heb je een yoga certificaat nodig om yogales te kunnen geven?

Het beoefenen van yoga, en daarmee ook het lesgeven in yoga wordt steeds populairder. Er zijn ontelbare yogastudios die verschillende vormen van yoga aanbieden. Ben je een gepassioneerd yoga beoefenaar en klaar om deze passie te delen met anderen en een yoga docent te worden? Dan denk je er wellicht aan en yoga docentenopleiding te volgen. Maar is het echt noodzakelijk een gecertificeerde yoga opleiding te volgen om les te geven in yoga?In principe kan iedereen een yoga docent worden, zonder een certificaat. Er is geen verplichting dat je het certificaat behaald moet hebben voordat je yogales kunt geven. Met zelfstudie, oefening en ervaring kun je een perfect gebalanceerde en veilige yogales geven. En veel mensen doen dat ook.

Echter het volgen van een docenten opleiding kan je veel voordelen geven. Als je een opleiding volgt leer je vele technieken in het lesgeven die je niet zo snel zult vinden in boeken, zoals correctietechnieken, aanpassingstechnieken of hoe je moet lopen en praten. Een goede yoga docentenopleiding  zal je de mogelijkheid geven om te oefenen in het lesgeven zodat je een zelfverzekerde leraar wordt,  voordat je zelf aan de slag gaat. Als je ervoor kiest een residentiële (interne) docentenopleiding te volgen heb je ook nog eens de ervaring  van een complete onderdompeling in de yoga lifestyle. Een aantal weken volledig gefocust zijn op yoga en spiritualiteit kan een enorme impact hebben op je leven en het kan je persoonlijke oefening als ook je lesgeven naar een hoger niveau brengen.

Voordat ik besloot een docentenopleiding te volgen, gaf ik al 2 jaar yogales. Ik beoefende zelf al 6 jaar yoga, heb lessen gevolgd bij verschillende leraren en had veel gelezen over asanas en hun voordelen. Daardoor voelde ik met zelfverzekerd in het lesgeven en ik moet zeggen dat ik er veel plezier in had. Maar na twee jaar had ik het gevoel dat ik me verder wilde ontwikkelen en meer wilde leren, niet alleen over de asanas maar ook over de yoga filosofie en de geschiedenis van yoga. Ik was er niet volledig van overtuigd dat de opleiding me zou brengen waar ik naar op zoek was maar het bleek een van de meest intense en levensveranderende ervaringen van mijn leven te zijn. Ik geef nu niet alleen met nog meer passie les, maar ik heb nu zoveel nieuwe vaardigheden ontwikkeld. Ik ben ook gegroeid als persoon; emotioneel, fysiek en spiritueel.  

Daarom zou ik het zeker aanraden een yoga docentenopleiding te volgen, niet omdat het verplicht is maar omdat het een ervaring is die je altijd zal bijblijven en die je zult koesteren voor de rest van je leven. 

 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 DorienYoga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.