Yoga en spiritualiteit

Yoga en spiritualiteit

Yoga en spiritualiteit, twee onderwerpen die steeds meer aandacht krijgen. Beide topics zijn vaak aan elkaar gerelateerd en als je het over yoga hebt, dan komt spiritualiteit bijna automatisch ter sprake. Maar wat is de relatie tussen yoga en spiritualiteit precies? Is yoga per definitie een spirituele beoefening of kan yoga ook los van spiritualiteit worden gezien? Tot voor kort waren beide begrippen voor mij zeer vaag, ruim, en onduidelijk. Pas wanneer ik een yoga opleiding volgde werd mij duidelijk wat beide begrippen juist betekenen. Hopelijk helpt dit artikel om ook voor jou duidelijkheid te scheppen in de relatie tussen yoga en spiritualiteit.Spiritualiteit
Spiritualiteit verwijst naar verschillende soorten activiteiten waarmee men op zoek is naar een betekenis. Het kan ook verwijzen naar persoonlijke groei, een gelukzalige ervaring of een ontmoeting met een ‘innerlijke dimensie’. Vandaag de dag wordt spiritualiteit gezien als zweverig of vaag en degene die zich er in verdiept wordt vaak beschouwd als iemand die met zijn hoofd in de wolken loopt. Niks is minder waar aangezien spiritualiteit je meer nuchter maakt dan de meeste mensen zich realiseren. Spiritualiteit kan worden gezien als een universele ervaring, wat betekent dat we het allemaal ervaren. In de meest simpele vorm kan spiritualiteit ook worden geïnterpreteerd als het zoeken naar je reden op aarde of de connectie met je ware zelf.

Yoga
Yoga bestaat niet alleen uit lichamelijke beoefening en beweging, maar is daarnaast ook een mentale en spirituele beoefening.  Yoga gurus of leraren uit India introduceerden yoga in the Westen in de late 19e en vroege 20ste eeuw. De laatste paar jaren staat yoga steeds meer bekend als een beoefening voor het lichaam door middel van bewegingen met ‘trending’ yogastijlen, zoals Bikram yoga, Hot yoga, enzovoorts. Volgens Indiase tradities is yoga echter meer dan enkel beweging voor het lichaam en bestaat het ook uit meditatie en spiritualiteit.

Nu terug naar de vraag die eerder werd gesteld, wat hebben yoga en spiritualiteit met elkaar gemeen?

Zoals eerder vermeld, heeft yoga lichamelijke, mentale en spirituele aspecten. Spiritualiteit is een deel van yoga. Yoga kan zorgen voor helderheid in iemands leven, om bewust te zijn van het hier en nu en om meer aanwezig te zijn in het huidige moment. Dit heeft een positief effect tijdens het denken aan  de diepere betekenis van het leven waardoor het deel uitmaakt van spiritualiteit. Yoga kan helpen om een antwoord te geven op de betekenis van iemands leven, door bewust te zijn van de bewegingen die iemand maakt tijdens yoga, door te concentreren op de ademhaling tijdens meditatie of ademhalingsoefeningen (pranayama) en door verdieping in de filosofie van de eeuwenoude en authentieke Vedische filosofie. Ter conclusie kunnen we stellen dat yoga en spiritualiteit in meer dan een enkele manier in elkaar overlopen. Waar yoga kan leiden tot meer spiritualiteit, kan spiritualiteit leiden tot meer persoonlijke groei door middel van yoga.

Een intensieve opleiding yoga is een goede plek waarin yoga en spiritualiteit gecombineerd worden. Na het volgen van een goede yoga training wordt door middel van theorie en praktijk duidelijk wat deze twee concepten gemeenschappelijk hebben en waar ze elkaar ontmoeten.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 DorienYoga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.