Wat te verwachten van een yoga ashram in India

Wat te verwachten van een yoga ashram in India

Een yoga ashram is een goede plek om te bezoeken als je tijd wil besteden om je te focussen op jezelf, je yoga beoefening of je yoga opleiding en je wil leven volgens een basis levensstijl. Maar wat is een yoga ashram eigenlijk? En wat is het verschil tussen een yoga ashram en een yoga school?Yoga Ashram India teacher trainingHet woord ashram betekent letterlijk residentiële school. Vandaag de dag wordt de term vaak geassocieerd met yoga en spiritualiteit, waardoor men een ashram is gaan zien als een spirituele plek of een spirituele beoefening. Maar in feite betekent een ashram simpelweg een plek waar je terecht kan om te leven en te studeren (dit hoeft niet per se op een spirituele manier te zijn). De faciliteiten aangeboden door een yoga ashram zijn meestal zeer eenvoudig zonder overbodige luxe. Er wordt uiteraard wel voorzien aan de basisbenodigdheden, zoals maaltijden en eenvoudige maar comfortabele accommodatie. Het doel van deze simpliciteit is om de bezoekers de mogelijkheid te geven zich uitsluitend te focussen op hun studie, yoga en spirituele ontwikkeling. Het idee hierachter is dat hoe minder de bezoekers worden omringd door comfort en luxe, hoe minder ze kunnen afgeleid worden door extra factoren en afhankelijkheden, hoe meer de bezoekers in staat zijn om zich te focussen op de opleiding.

Tijd besteden in een Indiase yoga ashram kan een goede ervaring zijn voor iedereen die eens wil proeven dan de yogische levensstijl; een levensstijl gebaseerd op eenvoud en simpliciteit. Een ashram bestaat over het algemeen uit een yoga shala (yoga hal), simpele accomodatie en een eetzaal. Tijdens de maaltijden wordt in de meeste Yoga Ashrams om stilte gevraagd. Dit laat de bezoekers toe om zich enkel en alleen te concentreren op het voedings- en spijsverteringsproces.

Om ervoor te zorgen dat de ashram zo vlot mogelijk en optimaal blijft functioneren wordt er vaak verwacht dat de bezoekers een handje toesteken in het onderhoud van de ashram. Dit wordt gedaan door middel van het uitvoeren van bepaalde taken, zoals het helpen in de keuken, het onderhouden van de tuin, schoonmaken enzovoorts. Dit wordt ‘Karma Yoga’ genoemd: het belangeloos uitvoeren van taken zonder invloed van ego of gehechtheid en zonder verwachting of beloning als tegenprestatie.

De yoga ashrams in India kunnen verschillende doelen hebben. Sommige ashrams bieden uitsluitend accomodatie; bezoekers kunnen hier zelfstandig yoga beoefenen en/of mediteren, terwijl ze kunnen genieten van de voordelen van de vredige locatie. In vele yoga ashrams is het ook mogelijk om een yoga teacher training te volgen of deel te nemen aan een yoga retraite. In andere ashrams kan je dan weer terecht voor stilte retraites. Afhankelijk van je eigen verlangens en de reden van bezoek kun je de ashram bezoeken die het best bij je past. Verwacht je in elk geval niet aan een luxueus hotel waar je jezelf lekker kan verwennen maar aan een eenvoudige plek gebaseerd op rust en eenvoud.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 DorienYoga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.