Richtlijnen voor veilig vrijen

Richtlijnen voor veilig vrijen

In dit artikel zullen we u enkele richtlijnen meegeven die u in de praktijk kan gebruiken om een gesprek aan te knopen met uw kind over veilig vrijen. Ook proberen we enkele misvattingen over veilige seks uit de wereld te helpen.Wat is "veilige" seks?

De enige veilige oplossing is volgens de meeste zorgverleners helemaal geen seks. Onthouding kan een enige echte vorm van "veilig" vrijen zijn, omdat alle vormen van seksueel contact altijd enig risico met zich meebrengen. Echter kunnen bepaalde voorzorgsmaatregelen risico op het oplopen van een seksueel overdraagbare aandoening tot een minimum beperken. Als ouder kunt u uw kind leren hoe veilig te vrijen voordat hij/zij seksueel actief wordt.

 

Praat met uw tiener over veilig vrijen

Het ministerie van Volksgezondheid raadt ouders aan om met hun kinderen over seks te praten wanneer ze voor het eerst vragen waar kinderen vandaan komen. Dit is meestal tussen de leeftijd van 3 en 4 jaar. Hoewel veel volwassenen zeggen dat ze alles weten over seks, hebben studies uitgewezen dat veel onder hen niet volledig geïnformeerd zijn over seks en seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's).

Als ouder bent u de beste bron van accurate informatie voor uw kind. Veel ouders weten echter niet zeker hoe ze met hun kinderen over veilige seks kunnen praten. Daarom volgen hieronder volgen enkele tips over hoe u met uw opgroeiend kind over veilig vrijen kan praten:

  • Praat rustig en eerlijk over veilige seks.
  • Oefen het praten over veilige seks eerst met een andere volwassene voordat je je kind nadert.
  • Luister naar je kind en beantwoord zijn/haar vragen eerlijk.

Andere mensen die u kunnen helpen om met uw jongere over seks te praten, zijn bijvoorbeeld uw arts of zorgverlener, een familielid of een religieus hulpverlener. Boeken over dit onderwerp kunnen ook nuttig zijn bij het beantwoorden van ongemakkelijke vragen.

 

Enkele misvattingen over "veilig” vrijen

Kussen wordt verondersteld om veilig te zijn, maar herpes en andere ziekten kunnen op deze manier wel worden overgedragen.

Het gebruik van condooms kan helpen om de kans op seksueel overdraagbare aandoedingen te verminderen. Dit is het geval bij bepaalde ziekten, zoals chlamydia en gonnoroea. Echter kunnen zij niet beschermen tegen genitale wratten, herpes en syphilis.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Sarah87, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.