De eerste date

De eerste date

   Na de eerste ontmoeting

De eerste ontmoeting: u hebt samen koffiegedronken of over het strand gewandeld. En uw gevoel zegt dat u hem of haar graag nog eens wilt zien. Dat is mooi. Maar dan komen de onzekerheden: belt u hem of haar meteen of wacht u af? Wat stelt u voor de tweede ontmoeting voor?

Meteen bellen of afwachten? Honderd rozen of een sms sturen? Als de eerste ontmoeting prettig is afgesloten, wilt u natuurlijk niets liever dan elkaar weer zien. Met onze tips kunt u valkuilen omzeilen en uw kans op succes vergroten.Rustig aan

Voordat u actie onderneemt, moet u eerst duidelijk weten wat u nu eigenlijk wilt. "Geef uzelf de tijd om de eerste ontmoeting goed op u in te laten werken", raadt onze Parship Single Coach aan. "Als de eerste afspraak geslaagd was, kan die euforische stemming een realistische blik gemakkelijk verhinderen." En ook andersom: "Als u eerder negatief terugdenkt, neem dan wat afstand om de eerste ervaring nog eens goed te evalueren." Misschien helpt het u om met een vriend(in) over uw gevoel te praten. En slaap er anders een nachtje over voordat u de volgende stap zet.

Wie belt?

De volgende dag zit u op uw werk en kunt u zich geen seconde concentreren. U blijft maar rondcirkelen met uw gedachte: ik bel. Ik wacht totdat hij belt. Ik bel. Ik wacht totdat hij belt. Stop! Het is heel normaal dat u op deze manier denkt, maar het is absoluut niet nodig. Eigenlijk is het heel eenvoudig: degene die zin heeft om contact op te nemen, meldt zich. Als u degene bent die als eerste de 'stoute' schoenen aantrekt, vraagt u zich dan wel af hoe u dat gaat aanpakken.

Gulden middenweg

Als u dan besloten hebt om contact op te nemen, stuit u op de volgende vraag: wanneer is het juiste moment? U vraagt zich af of u niet te snel gebeld heeft. En als u te lang wacht, hij of zij dan misschien al een ander heeft. Het beste is om voor de gulden middenweg te kiezen: te snel moet u niet zijn en te langzaam ook niet. "Er zal altijd wat tijd verstrijken voordat u contact opneemt", meent de Single Coach. "U kunt het beste de volgende dag een sms'je sturen met het bericht dat u de ontmoeting leuk hebt gevonden. Wacht vervolgens een paar dagen voordat u met een voorstel komt voor een volgende keer."

Stilte

Neem aan dat uw potentiële partner terughoudend is en liever afwacht totdat de ander zich meldt. Raak dan ook niet in paniek als een dag voorbijgaat en de telefoon stil blijft en de brievenbus leeg is. Natuurlijk is het logisch dat u onrustig wordt; vooral omdat u de indruk had dat de ontmoeting zo veelbelovend was. Maar vergeet niet dat stilte veel impliceert. "Natuurlijk kan het ook betekenen dat hij of zij niet geïnteresseerd is", zegt onze Single Coach, "maar het kan ook het tegenovergestelde inhouden: misschien heeft de ander eenvoudigweg angst voor het feit dat hij of zij bij u eindelijk het liefdesgeluk heeft gevonden. Als u duidelijkheid wilt, laat hem of haar dan weten dat u zich op een volgende afspraak verheugt. Daarmee licht u al een tipje van de sluier op."

Minder is meer

Als u op het idee komt om met honderd rode rozen uw eventuele partner uit te nodigen voor een volgende ontmoeting kan dat een verkeerde uitwerking hebben. Denkt u daarom goed na! Met teveel liefdesverklaringen slaat hij of zij gemakkelijk op de vlucht. Het is beter om een vrolijk getinte mail te sturen. Of nog beter: een ansichtkaart of een brief. Dat is persoonlijk zonder opdringerig te zijn. Voor cadeaus is er later nog genoeg tijd. Nu zoekt u naar het perfecte voorstel voor de tweede afspraak. De mogelijkheden zijn onbegrensd. Het beste is om te overleggen met uw potentiële partner: "Dan ervaart u meteen of het eens kan worden. En of uw 'nieuwe' partner creatief is", legt de Parship Single Coach uit.

Weloverwogen

Tip: bepaal aan de hand van het verloop van de eerste ontmoeting wat u de tweede keer gaat doen. Was de eerste afspraak al zeer intensief, kies de volgende keer dan voor wat lichters, bijvoorbeeld een bezoek aan de dierentuin. Als u bij de eerste afspraak veel plezier had, maar weinig gelegenheid tot gesprek, ga dan naar een intiem en knus restaurantje. "Samen plezier maken en serieuze gesprekken voeren zijn twee belangrijke factoren die een langdurige relatie in stand kunnen houden", verklaart de Single Coach. Het voornaamste is dat u elkaar beter wilt leren kennen. Koffiedrinken bij uw ouders en de wekelijkse uitgaansavond met uw vrienden, kunnen afschrikken.

Liefdesverklaring

Tot slot: de tweede ontmoeting betekent nog niet dat u gaat trouwen. Eigenlijk is het de voorbereiding voor de derde ontmoeting, en deze weer de voorbereiding voor de volgende. Het geeft niets als u niet meteen in vuur en vlam staat. De vlinders kunnen altijd nog komen. Als u interesse hebt in nog een vervolgafspraak maar dat niet durft uit te spreken, maak de ander dan duidelijk dat u zich in deze situatie prettig voelt en zijn of haar gezelschap waardeert. "Iedereen weet dat alles wat goed voelt, voor herhaling vatbaar is", onderschrijft onze Single Coach. "Als uw eventuele partner het ook zo ervaart en zich prettig voelt, staat het begin van een nieuwe liefde eigenlijk niets meer uit de weg."


© 2015 sandersmit, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.