Een uitvaart regelen naar eigen wens

Een uitvaart regelen naar eigen wens

Het is een onderwerp dat je voor je uit schuift. Maar op een dag ontkom je er niet meer aan. Dan moet je nadenken over je uitvaartverzorging. Wil je bijvoorbeeld worden begraven of gecremeerd? En als je begraven wil worden, welke kist past dan bij je? Mocht je echter een crematie de voorkeur geven, laat je de keuze voor een urn over aan de nabestaanden of wil je zelf je urn kiezen? Maar daarnaast is er tegenwoordig ook veel mogelijk wat betreft de soort uitvaart die er zal plaatsvinden als je overleden bent.Het zelf regelen van de uitvaart is een nieuwe trend die steeds meer gangbaar wordt. Er is tegenwoordig in ieder geval van alles mogelijk.

Feestelijk of ingetogen

Kies je voor een uitvaart met een feestelijk tintje inclusief muziek? Of hou je het liever sober? Tegenwoordig kan bijna alles. Een uitvaart kan worden georganiseerd zonder begrafenisondernemer. De overheid heeft wel een paar regels opgesteld waaraan men zich moet houden, zoals het tijdstip van de crematie of begrafenis. Een overledene mag in de regel niet eerder dan 36 uur na het overlijden gecremeerd of begraven worden. Ook moet een begrafenis op een begraafplaats plaatsvinden tenzij de gemeente een uitzondering maakt.

Als je een persoonlijke grafsteen wilt plaatsen is het verstandig om te kijken welke regels hiervoor gelden. Op algemene graven mogen vaak geen grafstenen meer staan of ze moeten aan bepaalde afmetingen voldoen. Persoonlijke wensen voor de uitvaartverzorging kunnen in een ondertekende verklaring worden vastgelegd.

Master of ceremony

Sommige mensen werken met een heuse master of ceremony (MC) om hun uitvaart te laten bezorgen. Deze speciale uitvaartbegeleider zal dan in overleg met het bedrijf dat de uitvaart verzorgt alles eromheen plannen en kaderen. Het spreekt voor zich dat een MC het best tot zijn recht komt bij een uitgebreide uitvaart waar veel bezoekers worden verwacht.

Praktische zaken

Een groot deel van de uitvaartverzorging betreft de uitvaart zelf. Hoe deze verzorgd wordt hangt af van de overtuigingen van de overledene. Ze kan religieus geïnspireerd zijn of puur praktisch zijn.

Onderdelen die (grote) aandacht behoeven:

- Versiering van de zaal met bloemen of andere zinvolle artikelen

- Begrafenismuziek

- Gedichten of lezingen

- Religieuze rituelen (indien van toepassing)

- Toespraken

Wanneer de begrafenis voorbij is, zullen de rouwenden meestal verplaatsen naar een zaaltje of naar het huis van de overledene. Om gezamenlijk wat te drinken, te eten en te rouwen.


© 2015 joost, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.