Petitie gestart om EHBO verplicht te stellen op middelbare scholen

Petitie gestart om EHBO verplicht te stellen op middelbare scholen

Kortgeleden is er een partitie gestart door Utrechtse arts Bernard Leenstra om EHBO verplicht te stellen op middelbare scholen. De arts heeft al te vaak op zijn spoedeisende hulp gezien dat het mis ging. Leed die makkelijk voorkomen had kunnen worden als er op tijd eerste hulp verleend was. Daarom is hij samen met een andere eerste groep eerste hulp artsen een partitie gestart om EHBO verplicht te maken op middelbare scholen. En deze actie lijkt behoorlijk aan te slaan.Nederland als laatste jongetje van de EHBO klas

Vooral in de Scandinavische landen zijn ze al een stuk verder als Nederland als het om EHBO gaat. Europese landen als Zweden, Noorwegen, en Duitsland zit de EHBO al standaard in het lespakket van middelbare scholen. "In soort landen snappen ze de ernst van deze zaak een stuk beter als hier in Nederland" aldus Bernard. In Denemarken zit het al tien jaar in het lespakket, we zijn behoorlijk traag wat betreft het volgen van dit voorbeeld. Om even het succes van deze invoering in Denemarken aan te geven, het aantal geslaagde reanimaties daar is nu al verdrievoudigd. Dit is niet het enige voorbeeld die Bernard aanhaalt om de ernst te onderstrepen. Hij probeert via een tweede voorbeeld zijn woorden nog wat kracht bij te zetten. 

Zodra iemand een hartinfarct krijgt bijvoorbeeld dan begint de klok gelijk te lopen. De eerste 9 minuten zijn hierin heel belangrijk. Wanneer er binnen dit tijdsframe eerste hulp verleend wordt dan kan verdere schade al voorkomen worden. De Utrechtse arts ervoer dit zelf toen hij vorig jaar een jonge jongen op een sportveld moest reanimeren. Door het snelle handelen is de jongen er nu weer boven op en staat hij weer op het voetbalveld. "De negen minuten waar ik al eerder over sprak" zijn ook de minuten die het kost om spoedeisende hulp ter plaatse te kunnen zijn. Kostbare tijd die beter ingevuld moet worden. Bernard voegde de daad bij het woord te voegen en startte samen met het Rode Kruis een partitie om hulpverlening in het lespakket te krijgen. Niet zonder succes overigens, want de partitie is bij het schrijven al 40.000 ondertekend. Om ervoor te zorgen dat scholen echt tot actie overgaan bedacht hij zijn eigen compacte cursus genaamd schok & pomp.

Schok & Pomp

Bernard Leenstra startte een eigen EHBO-cursus die de belangrijkste onderdelen van een cursus behandelt. Hoe moet je iemand verbinden, en hoe je moet reanimeren. Op deze manier leert hij de leerlingen al in een vroeg stadium hoe ze moeten reageren op een noodsituatie. "We beseffen dat de scholen niet veel geld te besteden hebben, ze zullen daarom dit soort initiatieven afwijzen vanwege geldproblemen" "Hier willen we voor waken dus daarom bieden we de cursus zelf aan" Het enige wat we nodig hebben is een lege gymzaal en 3 uur tijd. Als we met dit  initiatief straks al een paar levens kunnen redden dan zijn we al tevreden. 

Geïnspireerd geraakt? Kom zelf in actie

Allereerst kun je natuurlijk de partitie tekenen om ervoor te zorgen dat EHBO in het onderwijs wordt opgenomen. 
Maar je kunt natuurlijk ook zelf actie ondernemen door zelf een EHBO-cursus te volgen.Des te meer mensen levens kunnen redden des te beter!

 

 

 

 

 

 

 

 


© 2015 Sjaak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.