9 Indrukwekkende gezondheidsvoordelen van zwarte komijn(Nigella zaden)

9 Indrukwekkende gezondheidsvoordelen van zwarte komijn(Nigella zaden)

Ook bekend als nigella zaden of zijn wetenschappelijke naam Nigella sativa , zwarte komijn behoort tot de boterbloemenfamilie van bloeiende planten.

Hij wordt 30 cm lang en produceert een vrucht met zaden die in veel keukens als smaakvolle specerij worden gebruikt.

Naast het culinaire gebruik staat zwarte komijn bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen.

In feite kan het gebruik ervan eeuwen terug worden getraceerd als een natuurlijke remedie tegen alles van bronchitis tot diarree.

Dit artikel bespreekt 9 van de meest indrukwekkende wetenschappelijke voordelen van zwarte komijn, plus hoe je het aan je dieet kunt toevoegen.1 Boordevol met antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die schadelijke vrije radicalen neutraliseren en oxidatieve schade aan cellen voorkomen.

Onderzoek toont aan dat antioxidanten een krachtig effect kunnen hebben op gezondheid en ziekte.

Sommige studies geven zelfs aan dat antioxidanten kunnen beschermen tegen verschillende soorten chronische aandoeningen, waaronder kanker, diabetes, hartaandoeningen en obesitas.

Verschillende verbindingen in zwarte komijn, zoals thymoquinone, carvacrol, t-anethol en 4-terpineol, zijn verantwoordelijk voor de krachtige antioxiderende eigenschappen.

Een reageerbuisstudie wees uit dat komijn-essentiële olie ook als antioxidant fungeerde.

Er is echter verder onderzoek nodig om te bepalen hoe de antioxidanten die in komijn worden gevonden, de gezondheid van mensen kunnen beïnvloeden.

2. Kan cholesterol verlagen

Cholesterol is een vetachtige substantie die door je hele lichaam wordt aangetroffen. Terwijl u wat cholesterol nodig heeft, kunnen zich grote hoeveelheden in uw bloed ophopen en verhoogt u het risico op hartaandoeningen.

Zwarte komijn is vooral effectief gebleken als cholesterol verlagend .

Een overzicht van 17 onderzoeken wees uit dat supplementatie met komijn geassocieerd was met significante dalingen van zowel het totale als het "slechte" LDL-cholesterol, evenals bloedtriglyceriden.

Interessant is ook dat komijn-olie een groter effect had dan komijn-zaadpoeder. Alleen zaadpoeder verhoogde het niveau van "goed" HDL-cholesterol.

Een andere studie bij 57 mensen met diabetes toonde aan dat het gebruik van komijn gedurende één jaar het totale en LDL-cholesterol verlaagde, terwijl het HDL-cholesterol toenam.

Ten slotte had een onderzoek bij 94 mensen met diabetes vergelijkbare bevindingen, waarbij vermeld werd dat het dagelijks innemen van 2 gram komijn gedurende 12 weken zowel het totale als het LDL-cholesterol verminderde.

 

3.Kan kankerbestrijdende eigenschappen hebben

zwarte komijn is rijk aan antioxidanten, die helpen schadelijke vrije radicalen te neutraliseren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van ziekten zoals kanker.

Testbuisstudies hebben enkele indrukwekkende resultaten gevonden met betrekking tot de potentiële antikankereffecten van komijn en thymoquinone, de werkzame stof.

Zo bleek uit één reageerbuisstudie dat thymoquinone celdood in bloedkankercellen induceerde.

Een andere reageerbuisstudie toonde aan dat komijn-extract hielp om borstkankercellen te inactiveren.

Andere reageerbuisstudies suggereren dat komijn en zijn componenten ook effectief kunnen zijn tegen verschillende andere soorten kanker, waaronder pancreas-, long-, baarmoederhals-, prostaat-, huid- en dikke darmkankers.

Er is echter geen bewijs voor de anti-kanker effecten van komijn bij de mens. Er zijn onderzoeken nodig om te onderzoeken of komijn kankerbestrijdende voordelen heeft wanneer het als specerij wordt gebruikt of als supplement wordt ingenomen.

 

4.Kan helpen bij het doden van bacteriën

Ziekte-veroorzakende bacteriën zijn verantwoordelijk voor een lange lijst van gevaarlijke infecties, variërend van oorontstekingen tot longontsteking.

Sommige reageerbuisstudies hebben gevonden dat komijn antibacteriële eigenschappen kan hebben en effectief kan zijn bij het bestrijden van bepaalde stammen van bacteriën.

Eén studie paste kalonji lokaal toe op baby's met een stafylokokken huidinfectie en vond dat het even effectief was als een standaard antibioticum dat werd gebruikt om bacteriële infecties te behandelen.

Een andere studie isoleerde methicilline-resistent Staphylococcus aureus (MRSA), een bacteriestam die moeilijk te behandelen en resistent is tegen antibiotica, tegen de wonden van diabetespatiënten.

Komijn doodde de bacteriën dosisafhankelijk in meer dan de helft van de monsters.

Verschillende andere reageerbuisstudies hebben aangetoond dat komijn kan helpen bij het remmen van de groei van MRSA, evenals van vele andere bacteriestammen.

Toch zijn menselijke studies beperkt en meer onderzoek is nodig om te kijken hoe komijn verschillende bacteriestammen in het lichaam kan beïnvloeden.

 

5.Kan ontsteking verlichten

In de meeste gevallen is ontsteking een normale immuunrespons die helpt het lichaam te beschermen tegen verwonding en infectie.

Aan de andere kant wordt aangenomen dat chronische ontsteking bijdraagt ​​aan een verscheidenheid aan ziekten, zoals kanker, diabetes en hartziekten.

Sommige studies hebben aangetoond dat komijn krachtige anti-inflammatoire effecten in het lichaam kan hebben.

In één onderzoek bij 42 mensen met reumatoïde artritis verminderden de dagelijkse inname van 1.000 mg komijn-olie gedurende acht weken de markers van ontsteking en oxidatieve stress.

In een ander onderzoek werd ontsteking geïnduceerd in de hersenen en het ruggenmerg van ratten. Vergeleken met een placebo was komijn effectief bij de bescherming tegen en het onderdrukken van ontstekingen.

Evenzo toonde een reageerbuisstudie aan dat thymoquinon, de werkzame stof in zwarte komijn, de ontsteking in pancreas kankercellen hielp verminderen.

Ondanks deze veelbelovende resultaten zijn de meeste studies bij mensen beperkt tot mensen met specifieke aandoeningen. Meer onderzoek is nodig om te begrijpen hoe zwarte komijn ontstekingen bij de algemene bevolking kan beïnvloeden.

 

6.Kan helpen om de lever te beschermen

De lever is een ongelooflijk belangrijk orgaan. Het verwijdert gifstoffen, metaboliseert geneesmiddelen, verwerkt voedingsstoffen en produceert eiwitten en chemicaliën die cruciaal zijn voor de gezondheid.

Verschillende veelbelovende dierstudies hebben aangetoond dat komijn de lever kan helpen beschermen tegen letsel en schade.

In één onderzoek werden ratten geïnjecteerd met een giftige chemische stof, al dan niet met komijn. Komijn verminderde de toxiciteit van de chemische stof en beschermde tegen lever- en nierbeschadiging.

Een andere dierstudie had vergelijkbare bevindingen, die aantoonden dat komijn ratten beschermde tegen geïnduceerde leverbeschadiging, in vergelijking met een controlegroep.

Eén recensie schreef de beschermende effecten van komijn toe op het gehalte aan antioxidanten en het vermogen om ontstekingen en oxidatieve stress te verminderen.

Er zijn echter meer studies nodig om te meten hoe komijn de gezondheid van de lever bij mensen kan beïnvloeden.

 

7.Kan helpen om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren

Een hoge bloedsuikerspiegel kan veel negatieve symptomen veroorzaken, waaronder een verhoogde dorst, onbedoeld gewichtsverlies, vermoeidheid en concentratiestoornissen.

Op de lange termijn niet gecontroleerd, hoge bloedsuikerspiegel kan zelfs tot meer ernstige gevolgen leiden, zoals zenuwbeschadiging, visusveranderingen en langzame wondgenezing.

Er zijn aanwijzingen dat zwarte komijn zou kunnen helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en voorkom zo deze gevaarlijke ongunstige bijwerkingen.

Eén review van zeven onderzoeken toonde aan dat suppletie met komijn de niveaus van vasten en gemiddelde bloedsuikerspiegel verbeterde.

Op dezelfde manier ontdekte een andere studie bij 94 mensen dat het dagelijks innemen van komijn gedurende drie maanden de gemiddelde bloedsuikerspiegel en insulineresistentie significant verlaagde.

 

8.Kan maagzweren voorkomen

Maagzweren zijn pijnlijke zweren die zich vormen wanneer maagzuren de laag beschermend slijm op de maag wegvreten.

Sommige onderzoeken tonen aan dat komijn kan helpen de binnenkant van de maag te behouden en de vorming van zweren te voorkomen.

In één dierstudie werden 20 ratten met maagzweren behandeld met behulp van komijn. Het resulteerde niet alleen in genezende effecten bij ongeveer 83% van de ratten, maar het was ook bijna net zo effectief als een algemeen medicijn dat werd gebruikt om maagzweren te behandelen.

Een andere dierstudie toonde aan dat komijn en zijn actieve componenten de ontwikkeling van zweren beletten en de bekleding van de maag beschermden tegen de effecten van alcohol.

Houd er rekening mee dat huidig ​​onderzoek beperkt is tot dierstudies. Verder onderzoek is nodig om te bepalen hoe komijn de ontwikkeling van maagzweren bij de mens kan beïnvloeden.

 

9.Eenvoudig toe te voegen aan uw dieet

Er zijn verschillende manieren om zwarte komijn toe te voegen aan uw dieet.

Met een bittere smaak die wordt omschreven als een mix tussen oregano en uien, wordt het vaak aangetroffen in de keuken van het Midden-Oosten en Zuid-Azië.

Het wordt meestal licht geroosterd en vervolgens gemalen of gebruikt om smaak aan brood of kerrieschotels toe te voegen.

Sommige mensen eten de zaden ook rauw of mengen ze met honing of water. Ze kunnen ook worden toegevoegd aan havermout, smoothies of yoghurt.

Bovendien wordt de olie soms verdund en lokaal aangebracht als een natuurlijke remedie die de haargroei zou verhogen, ontstekingen zou verminderen en bepaalde huidaandoeningen zou behandelen.

Ten slotte zijn supplementen beschikbaar in capsule- of softgelvorm voor een snelle en geconcentreerde dosis komijn.

 


© 2015 andre0101, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.