Hoe kom je van puisten af?

Hoe kom je van puisten af?

Puisten kunnen verschrikkelijk zijn. Je ziet er leuk uit, kleed je leuk doet het goed op school en dan verschijnen er ineens enorme puisten. Het kan een enorm nadelige uitwerking hebben op iemands zelfbeeld.Puisten ontstaan doordat er talg ophoopt onder de huid. Talgklieren stoten talg af en gewoonlijk vindt dat zijn weg naar buiten via poriën in de huid. In sommige gevallen wordt er zoveel talg afgescheiden dat het niet door de poriën kan. Er kan dan een puist ontstaan. Ook een steenpuist ontstaat op deze manier.

Puist of geen puist

Niet een ieder bultje of opzwelling onder de huid is een puist. Er zijn vele verschillende soorten puisten maar er zijn ook andere dermatologische aandoeningen die eruit zien als een puist maar dat niet zijn. De veel voorkomende huidaandoening rosacea lijkt bijvoorbeeld erg op acne maar heeft niets met puisten. Ook een gerstekorrel is geen puist maar een harde ophoping onder de huid in de vorm van een gerstekorrel.

Puisten verwijderen

Er zijn verschillende soorten puisten en verschillende manieren om er vanaf te komen. Zo zijn er verschillende soorten zalf te verkrijgen en andere kuurtjes. Soms werken deze, soms niet. Als de klachten echt te erg worden kan je het beste naar de huisarts gaan. Een huisarts kan voorgeschreven medicatie, veelal zalf, voorschrijven. En, in hele erge gevallen kan een huisarts je doorsturen naar een dermatoloog.

Nooit zelf uitknijpen

Het is misschien erg verleidelijk om zelf een puist te verwijderen. Doe dit echter nooit. Het kan lijden tot lelijke littekens en als het om een steenpuist gaat, is het zelf mogelijk dat er bloedvergiftiging optreedt, wat dodelijk kan zijn.

Oorzaak

Er zijn vele fabels over het ontstaan van puisten. Slechte persoonlijke hygiëne heeft niets te maken met puisten, als iemand zich dagelijks 10 keer wast met goede zeep, kunnen er nog puisten ontstaan. Ook de rol van voedsel is niet geheel bekend. Volgens bepaalde onderzoeken heeft het overdadig gebruik van chocolade en bepaalde vetten een invloed, maar dit is nooit onomstotelijk bewezen.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 MrAart, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.