Heb je echt een vastgoedmakelaar nodig om een huis te verkopen?

Heb je echt een vastgoedmakelaar nodig om een huis te verkopen?

Wil je jouw woning verkopen? Dan kom je al snel uit bij een vastgoedmakelaar. Alleen die weet immers hoe je zo’n woning aan de man moet krijgen. Of toch niet? Vandaag de dag gaat dat niet helemaal meer op. Zeker met de opkomst van het internet: ook jij kan toch gewoon een advertentie plaatsen op een immowebsite. In de praktijk is het echter een stuk ingewikkelder. Zelf een woning verkopen heeft nu eenmaal zowel voor- als nadelen. Wij zetten ze even voor jou op een rij.Voor- en nadelen zelf verkopen

Wanneer je beslist om jouw woning zelf te verkopen zijn er in theorie geen extra kosten. Je kan zelf onderhandelen onder jouw eigen voorwaarden en moet geen commissie afstaan. Ook kan je zelf afspraken maken met potentiële kopers en houd je de touwtjes zelf in handen.

De nadelen? Adverteren is natuurlijk ook niet gratis en neemt heel wat tijd in beslag. Verder zijn er heel wat juridische verplichtingen verbonden aan het verkopen van jouw huis. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een onderhandse verkoopcompromis. Ook moet je jezelf afvragen of je wel een geboren onderhandelaar bent: levert een tussenpersoon misschien toch niet meer op?

Voor- en nadelen vastgoedmakelaar

Tegenover de nadelen van het zelf verkopen staan dan weer de voordelen van een vastgoedmakelaar. Met zo’n makelaar haal je immers een echte expert in huis. Die expert kan beter een prijsschatting maken en kent ook alle kneepjes van het vak om jouw woning sneller en voor een hogere prijs te verkopen. Zo maken sommige vastgoedmakelaars vandaag de dag gebruik van professionele apparatuur en drones om zelfs video’s te maken van de regio waarin je woont. Door te adverteren via sociale media gaan ze razendsnel op zoek naar een potentiële koper.

Het nadeel? Aan die dienstverlening hangt natuurlijk een prijskaartje. Commissies die oplopen tot 5% zijn hen zeker niet vreemd. Bovendien is het contract vaak ook exclusief: zelfs wanneer jij een geschikte koper vindt, zal het vastgoedkantoor nog steeds z’n commissie op willen strijken.

Zijn er alternatieven?

Die zijn er zeker. Zo zijn er bijvoorbeeld professionele opkopers die binnen de 24 uur een bod uitbrengen op de woning. Het kan zeker een valabele optie zijn, alhoewel het aangeraden blijft om ook een makelaar een prijsschatting te laten maken. Zo kan je natuurlijk beter vergelijken.

Ook kan je jouw woning verkopen via een notaris (openbare verkoop). Dan gaat het een stuk sneller maar dan heb je natuurlijk niet echt zicht op de prijsverwachting. Onderhandelen zit er dan niet in.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 LorenzoRisack, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.