Hoe isoleer ik mijn huis?

Hoe isoleer ik mijn huis?

Wanneer je een jaren 30 huis hebt is deze vaak niet goed geïsoleerd. Je zult dan te maken hebben met koude winters maar ook hete zomers omdat de warme lucht van buiten makkelijk het huis binnenkomt. Ook huizen die gebouwd zijn na 1930 kunnen te maken hebben met een slechte isolatie. Wanneer je je huis goed isoleert zul je merken dat je comfortabeler zult wonen. Naast comfort zijn er nog andere voordelen aan het isoleren van je huis. Maar hoe isoleer je nu eigenlijk je huis?Wat kun je allemaal isoleren in een woning?

Voor het isoleren van je huis zijn er verschillende opties. Zo kun je vanuit onder je huis isoleren met vloerisolatie om koude lucht van onder de grond buiten te houden. Je kun dakisolatie aanbrengen om je bovenetage beter te verwarmen. En als laatste kun je ook spouwmuurisolatie aanbrengen om ervoor te zorgen dat koude of warme lucht niet meer door je muren naar binnen stroomt. Op deze manier zorg je voor een warm huis in de winter en zorg je daarbij ook voor een lagere energierekening omdat je minder hoeft te stoken om je huis warm te houden.

Welk isolatiemateriaal moet ik gebruiken?

Wanneer je je huis wilt laten isoleren moet je het juiste isolatiemateriaal gebruiken. Dit is van belang om een hoogwaardige isolatie af te ronden. Elk isolatiemateriaal heeft namelijk een andere isolatiewaarde, ook wel bekend als de Rd-waarde. De Rd-waarde kijkt naar de dikte van het materiaal en de lambdawaarde. Hoe lager de lambdawaarde van het isolatiemateriaal, hoe hoger de Rd-waarde als de verschillende materialen allemaal even dik zijn. Hieronder een lijstje van verschillende isolatiematerialen en hun lambdawaarde:

Isolatiemateriaal

Lambdawaarde

PIR

0,019 - 0,027

Glaswol

0,032 - 0,040

Steenwol

0,033 - 0,040

EPS 100

0,032 - 0,036

XPS

0,034 - 0,036

Veel isolatiebedrijven maken gebruik van PIR isolatie. Zo ook bij de isolatiespecialist ALSA Isolatie. Dit isolatiebedrijf maakt uitsluitend gebruik van PIR-isolatie om de hoogste isolatiewaarde te garanderen.

Kun je zelf je huis isoleren?

Je bent een goede doe-het-zelver en je bent redelijk handig. Kan je dan ook je eigen huis isoleren? Mocht je veel weten over het isoleren van een huis dan zou je hier zelf mee aan de slag kunnen gaan. Het isoleren van je dak is bijvoorbeeld iets wat je eventueel zelf zou kunnen doen mocht je hier kennis en ervaring mee hebben. Het plaatsen van spouwmuurisolatie is echter een andere tak van sport. Deze manier van isoleren maakt gebruikt van grote machines die isolatiekorrels in de spouwmuur van een huis te spuiten. Dit kun je dus niet snel zelf doen en komt ook veel expertise bij kijken.

Over het algemeen zouden we wel willen aanraden om het isoleren van je huis uit te besteden bij een echte isolatiespecialist. Op deze manier weet je altijd zeker dat je huis op de juiste manier wordt geïsoleerd. Dit levert ook direct de beste resultaten op als het gaat om isolatie.

Conclusie

Je wilt je huis laten isoleren en je bent aan het oriënteren hoe dit proces in zijn werking gaat. In dit artikel heb je geleerd dat er verschillende opties zijn als het aankomt op isoleren: dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Met deze drie opties kun je het volledige huis goed isoleren.

Ook zijn er verschillende isolatiematerialen waar je gebruik van kunt maken voor het isoleren van je huis.

Isoleren zelf doen? Dat zouden we niet aanraden tenzij je beschikt over genoeg ervaring en kennis van isoleren. Heb je dit niet, besteed dit dan uit bij een gespecialiseerd isolatiebedrijf zoals ALSA Isolatie.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 Ferbis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.