Ruimtelijke plannen

Ruimtelijke plannen

Ruimtelijke plannen? Wat bedoelen we hiermee en waarom zouden wij we hier gebruik van moeten maken? ontdek in dit artikel over onze ruimtelijke plannen in Nederland



Verbouwen doe je niet zomaar als je een bedrijf wilt openen in woonwijken. Je moet bepaalde regels volgen als je wilt dat je winkel zich in een gebied bevindt. De ruimtelijke plannen die zijn ingediend, in behandeling zijn of zijn goedgekeurd, zijn in te zien op de website ruimtelijke kalender. Het is de website van de Rijksoverheid en bevat informatie van meerdere samenwerkende instanties, zoals Geonovum en het Kadaster. Hoe kan ik een zoneplan inzien en welke ruimtelijke plannen zijn er? Lees verder voor de belangrijkste vragen over zonering.

Wat is een ruimtelijk plan?

Ruimtelijke plannen zijn alle bestemmingsplannen, structuurvisies en andere algemene richtlijnen die door gemeenten, provincies en rijksoverheid worden opgesteld. Deze plannen kunt u inzien via ruimtelijke kalender een website met publiekelijk toegankelijke informatie over de plannen op Nederlands grondgebied. Dit online loket is een plek waar je kunt zoeken naar ruimtelijke plannen. Geonovum en het Kadaster zijn verantwoordelijk voor de informatievoorziening van deze landelijke voorziening. De overheid moet sinds 2010 digitaliseren en online plannen maken via RuimtePlans.nl. De Wet ruimtelijke ordening stelt de RO-normen vast.

Wat is het werkingsprincipe van ruimtelijkeplannen?

Deze opties zijn beschikbaar als u informatie wilt vinden over de ruimtelijke plannen voor een bepaalde locatie:

  • U kunt zoeken op het adres
  • U kunt zoeken op naam van plan
  • U kunt zoeken op abonnementsnummer
  • U kunt zoeken op specifieke kenmerken

Om plattegronden op een specifieke plek te bekijken, kunt u op de kaart klikken. Als u op zoek bent naar plannen die van toepassing zijn op de Dam, Amsterdam, dan ziet u de lijst met ruimtelijke plannen van de overheid. U vindt er ook plannen om toonbankfuncties in kantoren toe te staan of om de diversiteit aan winkels te vergroten. Naast individuele plannen kunt u zowel de structuur- als de omgevingsvisies inzien. Zie ook ruimtelijke plannen


© 2015 eric12, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.