Off-grid wonen wat is het?

Off-grid wonen wat is het?

Off-grid wonen wordt steeds populairder. Toch zijn er veel mensen nog niet bekend met het woord "off-grid" en weten niet wat de levensstijl inhoud. Off-grid wonen houd in dat je zelfvoorzienend bent in de nutsvoorzieningen. Dus geen rioolaansluiting, geen elektriciteitsaansluiting of telefoonlijn. Alles is off the grid ( van het net af). Je huis / erf richt je dus in om compleet zelfvoorzienend te zijn en niet langer afhankelijk van de nutsvoorzieningen. Dit kan met behulp van composttoileten, zonnepanelen en accu's.Aanpassen om zelfvoorzienend te worden

Als je off the grid wilt gaan wonen komt daar heel wat bij kijken. Zo zal je aanpassingen moeten doen in je leven om zelfvoorzienend te worden. Een voorbeeld: In je huidige huis heb je waarschijnlijk een toilet dat doorspoelt met water. Per persoon gaat hiermee elke dag meer als 30 liter schoon drinkwater verloren. Als je zelf je drinkwater filtert van grond of regenwater is het natuurlijk zonde om dit te gebruiken om het toilet door te spoelen. Vooral als het een tijd droog is zal je snel tekorten krijgen. Daarom gebruiken de meeste mensen die zelfvoorzienend willen worden een composttoilet. Dit is een toilet dat compleet waterloos is en geen riolering nodig heeft om te functioneren. 

Breng in kaart wat je gebruikt

Off-grid wonen kun je zo duur/goedkoop maken als je zelf wilt. Wil je elke dag 3 uur de elektrische oven aan hebben of kook je op gas? Bij de electrische oven heb je veel meer zonnepanelen en accu's nodig om dit werkend te krijgen.

Wat het gaat kosten om off-grid te wonen valt of staat dus met je eigen eisen aan het comfort in huis. We raden je dus aan om goed te kijken naar wat je gebruikt in huis en wat je echt belangrijk vindt.

Zo kun je je meterstand in de gaten houden om te kijken hoeveel stroom je dagelijks verbruikt. 

Verlaag je gebruik

Nu je weet wat je gebruikt kun je je gebruik terugdringen. Als je minder stroom gebruikt heb je minder accu's en zonnepanelen nodig. Deze 2 dingen zijn namelijk de grootste kostenpost voor mensen die off-grid willen wonen.

Je kunt beginnen door alle lampen in je huis led te maken. Je toilet te vervangen door een composttoilet of door te spoelen met regenwater, een recycle douche te installeren. Ook het uitdoen van lampen/verwaring in kamers waar je toch niet bent kan veel schelen in de kosten.

Koop de benodigden spullen om off-grid te leven

Nu je weet wat je nodig hebt en wat het kost om off the grid te gaan en volledig zelfvoorzienend te worden kun je spullen gaan aanschaffen. We raden je aan om te beginnen zonnepanelen, composttoileten, accu's en een kooktoestel op hout of gas. Je kunt alle spullen apart halen maar tegenwoordig heb je ook de webshop het offgridcentrum. Dit is een webshop die alles in huis heeft om zelfvoorzienend en off-grid te wonen. naast producten kun je hier ook terecht voor advies om jou dromen te waar te maken. 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 apacalipto, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.