Schaken en backgammon, twee bordspellen waarmee je je thuis niet zal vervelen

Schaken en backgammon, twee bordspellen waarmee je je thuis niet zal vervelen

Schaken en backgammon zijn twee bordspellen die al duizenden jaren oud zijn. Ze worden gezien als een van de oudste spellen van de wereld. Schaken en backgammon zijn spellen die voornamelijk thuis worden gespeeld. Schaken

Schaken heeft veel regels. Het spel wordt met twee spelers gespeeld, en bestaat uit een bord met witte en zwarte stukken.

Het doel bij schaken is om de koning van de tegenstander schaakmat te zetten. Dit houdt in dat je één van je eigen stukken op hetzelfde vlak zet als de koning van je tegenstander. Hiervoor gelden er wel heel wat regels. Er is namelijk voor elk stuk bepaald hoe deze verzet mag worden: horizontaal of verticaal. Naast deze regels kunnen er ook andere regels worden afgesproken over hoe lang je mag nadenken over je volgende zet bijvoorbeeld. Deze regels worden vooraf besproken.

Het spel eindigt dus wanneer de koning van één van de twee spelers schaakmat staat. Dit houdt in dat de koning is verslagen. Daarnaast kan het spel ook eindigen door een gelijkspel, wat ook wel Remise wordt genoemd.

Backgammon

Ook backgammon is een spel wat met twee spelers wordt gespeeld. Meestal wordt backgammon gespeeld in een bord wat verwerkt is in een doos. Op het bord zijn langwerpige punten te zien. Deze zijn verdeeld aan twee zijden van het bord.

Dit bordspel is een race waarbij de twee tegenstanders stenen over het veld naar een andere kant moeten laten lopen volgens de worpen van een dobbelsteen. Onderweg naar de andere kant kunnen de tegenstanders stenen van elkaar slaan. Eén van de spelers wint het spel zodra diegene als eerste alle stenen van het eigen thuisvak heeft weggespeelt van het bord.

Maar wat is er nou zo leuk aan deze twee bordspellen?

Beide spellen hebben veel boeiende en interessante kanten en hebben veel tactische mogelijkheden. Bij schaken gaat het voornamelijk om het oplossen van puzzels en moet je bij elke zet goed nadenken. Iedereen van elke leeftijd kan deze spellen spelen en daarom kan iedereen van elk niveau op zijn manier plezier hebben in het spelen van schaken en backgammon.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 Evautrecht, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.