Consumptief krediet afsluiten als lening

Consumptief krediet afsluiten als lening

Je kunt op verschillende manieren geld lenen, als het afsluiten van een consumptief krediet. Dit krediet is vooral bedoelt voor het aanschaffen van goederen die maar beperkt houdbaar zijn. Er zijn verschillende vormen van krediet die je als consument kunt afsluiten en die je kunt gebruiken om goederen aan te schaffen.Wat is een consumptief krediet?

Consumptief krediet is een lening met als doel een consumptieve besteding. Er dient geen specifiek doel vastgelegd te worden voor het aangaan van de lening.  De voorwaarde die echter wel geldt is dat het gebruikt dient te worden voor goederen die beperkt houdbaar zijn. Hier kun je aan denken als een vakantie, een auto maar ook witgoed. Het krediet kan niet gebruikt worden voor de aankoop van duurzame goederen als onroerend goed of besteedt worden aan werkzaamheden die een meerwaarde bieden als het opknappen van het huis. Wanneer je een lening voor je huis wilt afsluiten, kun je een hypothecaire lening afsluiten.

Afhankelijk van de vorm van krediet kan de geleende som vast zijn of variabel. Bij een variabele som wordt er een maximum toegestane limietsom vastgelegd.

Twee vormen van consumptief krediet

Wanneer je een consumptief krediet wilt afsluiten, zijn er twee vormen waaruit je kunt kiezen.

Bij het aflopend krediet moet de lening binnen een vooraf afgesproken tijdstip afbetaald worden. Afgeloste bedragen kunnen niet opnieuw opgenomen worden. Een voorbeeld van deze kredietvorm is de persoonlijke lening. Wanneer je hiervoor kiest dan staat het bedrag, de rente en de looptijd vast. De looptijd van deze lening kan erg variëren en vaak geldt de voorw3aarde dat deze afgelost dient te zijn voordat de leeftijd van 70 jaar is bereikt.

Bij het doorlopend krediet wordt met de kredietverstrekker een maximumbedrag afgesproken dat geleend kan worden, dit wordt het kredietlimiet genoemd. Wanneer je hiervoor kiest dan bepaal je zelf de hoeveelheid die je leent, met natuurlijk een maximum bedrag. Je hebt hierbij de mogelijkheid om de lening vervroegd af te lossen.  Eenmaal afgeloste bedragen kunnen ook weer opgenomen worden. Hierdoor is er geen vaste looptijd bij het doorlopend krediet, maar er wordt wel een theoretische looptijd vastgelegd. Deze geeft de tijd weer welke de afnemer zal besteden aan de afbetaling, indien het geval dat de afnemer het volledig toegestane bedrag leent aan het begin van het contract.

Wat zijn de voor en nadelen van deze lening?

Consumptief krediet heeft als voordeel tegenover een hypothecaire lening, dat het bestaat uit een aanbod van doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Je hebt dus de keuze uit twee vormen van een lening. Ook kan het consumptief krediet gemakkelijker aangevraagd worden en het krediet kan sneller opgenomen worden.

Een belangrijk nadeel is dat het consumptief krediet vaak duurder is dan een hypothecair krediet met een hogere rente.


© 2015 jconline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.