Wat is een persoonlijke lening?

Wat is een persoonlijke lening?

Geld lenen is in het jaar 2018 makkelijker dan 20 jaar geleden. Er zal talloze manieren om geld te lenen bij verschillende bedrijven en banken die allemaal verschillende voorwaarden en regels kennen. Welke manieren zijn er om geld te lenen en wat zijn de voor en nadelen van deze leningen?Wat kun je verstaan onder een persoonlijke lening?

Bijna iedereen kan een persoonlijke lening afsluiten bij bijvoorbeeld een bank. Een voorwaarde kan zijn dat je minimaal 18 jaar moet zijn voordat je een lening kunt afsluiten. Een persoonlijke lening bestaat uit twee verplichtingen namelijk uit het aflossen en het betalen van rente. Het maximumbedrag wat je kunt lenen is afhankelijk van de hoeveelheid die je verdiend, van je vaste lasten als hypotheek en eventuele andere leningen die je hebt.

Welke vormen van een persoonlijke lening zijn er?

Rood staan bij een bank

Rood staan bij een bank is een van de meest gebruikte en voorkomende persoonlijke leningen. Merendeel van de Nederlandse bevolking maakt gebruik van deze optie. Het rood staan bij een bank is vaak gekoppeld aan een bepaald bedrag. Het grootste voordeel is dat deze vaak erg gemakkelijk is af te sluiten bij je bank. Het grootste nadeel is dat de rente relatief erg hoog is die je moet betalen.

Lening postoderbedrijf

Op termijn iets afbetalen bij postorderbedrijven is ook een vorm van een persoonlijke lening. Vaak moet hier voor een hogere rente worden betaald dan bij een bank. Steeds meer bedrijven bieden deze optie aan. Bedrijven als Wehkamp staan bekend om het aanbieden van deze lening. Doordat deze lening gemakkelijk is af te sluiten bestaat het risico dat mensen te snel te veel gaan bestellen waardoor ze met hoge maandlasten achter blijven.

Creditcard

De bij iedereen wel bekende creditcard. Vaak gebruikt voor betalingen in het buitenland of om via het internet aankopen te doen. Er zit een bepaald maximaal krediet aan gekoppeld, de zogenaamde persoonlijke limiet.

Huurkoop

Huurkoop is een wat onbekendere vorm van persoonlijke lening. Dit betreft altijd een product zoals een auto of een schilderij. Ook hier wordt een vooraf afgesproken aflossing betaald over een bepaalde termijn.

Pandkrediet

Pandkrediet is handig wanneer er voor een korte tijd geld nodig is. Het artikel dat beleend mag worden, een sieraad bijvoorbeeld, wordt naar een lommerd of pandhuis gebracht. 

Doorlopend krediet

Wanneer er gebruikt wordt gemaakt van een doorlopend krediet dan kan het afgesproken bedrag in een keer opgenomen worden of een gedeelte ervan.

Wat zijn de voordelen van een persoonlijke lening?

Het grote voordeel van lenen is dat er geen wachttijd is tot dat het aankoopbedrag bij elkaar is. Het gewilde product kan meteen worden aangeschaft en gelijk worden gebruikt.

Wat zijn de nadelen van een persoonlijke lening?

Bij een persoonlijke lening is er geen vrijheid om vroegtijdig af te lossen omdat er dan een boete betaald moet worden. Er is geen flexibiliteit indien men meer wilt lenen, dan moet er een nieuwe lening afgesloten worden. Lenen kost altijd geld.


© 2015 jconline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.