Mijn vriend heeft geld nodig: wat nu?

Mijn vriend heeft geld nodig: wat nu?

Wil jouw vriend enkele euro’s lenen om een broodje te kunnen kopen om de hoek? Dat hoeft toch geen probleem te zijn. Gaat het daarentegen om een riante som aangezien jouw vriend geen lening kan krijgen bij de bank? Dan let je toch maar beter op.Bij grote sommen zet je een en ander op papier

Een mondelinge overeenkomst is natuurlijk rechtsgeldig, maar valt moeilijk te bewijzen. Meer zelfs: bij sommen hoger dan 375 euro is een schriftelijk bewijs noodzakelijk. Zorg er daarom voor dat je altijd een en ander op papier zet. Het bedrag dat je aan jouw vriend leent en de datum waarop jouw vriend moet terugbetalen, zijn alvast onmisbaar. Geef jouw vriend trouwens ook nooit het geld cash in z’n handen. Anders kan hij/zij nog aanhalen het geld nooit gekregen te hebben. Stort het gewoon op z’n rekening en vermeld ook bij de omschrijving dat het gaat om een lening.

Gaat het om een beperkte som (bv. 500 euro)? Dan kan je het contract zelf opstellen. Gaat het om hogere bedragen? Dan laat je beter een contract opstellen door een jurist.

Wat neem je best op in het contract?

In het contract neem je minimaal volgende bepalingen op:

- De identiteit van de partijen (neem ook een kopie van jouw vriend z’n id);

- Het bedrag dat jouw vriend van jou zal lenen;

- Of er al dan niet een rente van toepassing zal zijn;

- Voeg eventueel ook een aflossingstabel toe. Download eventueel een sjabloon van een aflossingstabel;

- De duur van de lening;

- Het moment waarop jouw vriend de lening moet terugbetalen.

Ik wil m’n vriend liever het geld schenken. Kan dat zomaar?

Als gulle vriend is ook dat een mogelijkheid. Ook hier kan je een en ander op papier zetten maar in principe volstaat een bankgift als schenking zeker. Weet wel dat een schenking altijd geschiedt onder voorbehoud van successie.


© 2015 LorenzoRisack, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.