Hoe beweegt een graafmachine?

Hoe beweegt een graafmachine?

Wie langs een bouwterrein komt blijft vaak even staan: een graafmachine aan het werk kan bijna hypnotiserend zijn om naar te kijken. Ronddraaiend om zijn eigen as bewegen alle onderdelen los van elkaar om de aarde, het zand of ander bodemmateriaal in zijn bak te krijgen. Vast heb je je toen ook wel bedacht: hoe werkt dat eigenlijk, hoe beweegt zo´n graafmachine? Dat vertellen we je in dit artikel. Wil je een graafmachine leasen? Dat kan natuurlijk ook.Het principe is heel simpel. Je kunt het systeem namelijk vergelijken met een waterpistool of een fietspomp. Met deze twee alledaagse apparaten druk je met een zuiger in een cilinder water (waterpistool) of lucht (fietspomp) naar voren. Deze laatste, de fietspomp, noemen we een pneumatisch systeem, oftewel: met lucht. Werken we met een vloeistof, dan noemen we het hydraulisch. Deze techniek wordt ook gebruikt bij het aandrijven van.

Hoe werkt hydrauliek?

Met een hydraulisch systeem verplaats je met een door de motor van de machine aangedreven pomp vloeistof door hydrauliekleidingen. De vloeistof die hiervoor wordt gebruikt is hydrauliekolie. De reden dat hier voor vloeistof wordt gekozen en niet voor lucht, is omdat je vloeistof niet kunt samenpersen. Voor een waterpistool gebruik je water als vloeistof, maar voor een graafmachine gebruik je olie. Olie kan namelijk veel beter tegen temperatuur, kookt veel minder snel en behoudt de viscositeit veel langer constant. De hydraulische olie die door de leidingen wordt verplaatst, komt terecht in de hydraulische cilinders die bijvoorbeeld aan de graafarm van een graafmachine zitten. De cilinder die je aan de buitenkant kan zien, is langwerpig en rond en er zit een zilverkleurige stang in die beweegt. Deze cilinder kan enkelwerkend of dubbelwerkend zijn.

Enkelwerkend hydraulisch systeem: een kipper

Een mooi voorbeeld van een enkelwerkend systeem is een kipper, ook wel bekend als kiepwagen, dumper of zandkieper. Deze wagen met daarop een laadbak voor het transporteren van los stortgoed wordt geleegd door deze aan de voorkant omhoog te vijzelen. Hiervoor is een enkelwerkend hydraulisch systeem voldoende: de cilinder wordt aan één kant gevuld met olie, deze schuift uit en de kipper gaat omhoog. Wil je de kipper laten zakken, hoef je alleen maar een klep om te zetten en door het eigen gewicht komt deze terug. 

Dubbelwerkend hydraulisch systeem: een graafmachine

Wil je twee kanten op kunnen bewegen, zoals bij de graafarm van een graafmachine dan heb je een dubbelwerkende cilinder nodig. In de cilinder zit een zuiger waar de zilverkleurige stang aan vast zit. Wanneer je aan beide kanten van de zuiger olie kunt pompen, kun je de stang in en uit laten schuiven. Een graafmachine beweegt dus door het pompen van olie tegen een zuiger, dit gaat wel met drukken tot 350 bar.

Het hydraulische systeem kan niet werken zonder een machinist, een ventielenblok en een pomp. De input van de machinist gaat vanuit de bediening (joystick of pedaal) naar het ventielenblok. Hierdoor kan de machinist de machine laten bewegen. Het ventielenblok stuurt het systeem aan, deze zorgt er namelijk voor dat de oliestroom wordt verdeeld tussen de pomp en de cilinder(s). Om het hele verhaal af te maken is er nog de pomp, maar daar komen we nog een keer op terug, omdat deze ook super interessant zijn!

Zo zie je: de beweging van de arm van een graafmachine werkt eigenlijk heel simpel. En nu blijf je zeker even staan bij de volgende bouwplaats, om te zien hoe de hydraulische dubbelwerkende cilinders aan het werk zijn.

Interesse in een heftruck leasen, of ander zwaar materieel? Neem een kijkje op de site.


© 2015 SophiedeGraaf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.