Kost geld lenen wel echt geld?

Kost geld lenen wel echt geld?

Bij elke reclame hoor je weer de bekende woorden "let op, geld lenen kost geld". De gedachte hier achter is dat er niet zomaar een lening wordt afgesloten. Doordat er veel online gekocht wordt, krijg geld lenen een nieuwe betekenis. Want stel je koopt een product en je hoeft het pas later te betalen, is dat dan gelijk geld lenen? Het antwoord is ja! Ook dit is een vorm van geld lenen en ook op deze manier kun je diep in de schulden raken. Het wordt je vrij makkelijk gemaakt om kleding of andere producten online te kopen en pas later te betalen. En dan ineens ben je nog duizenden euro's verschuldigd aan deze webshops. 

Wat kost geld lenen?

Geld lenen kost de rente die je betaald over het bedrag dat je geleend hebt. Dit verschilt per bedrijf hoeveel rente je over het geleende bedrag moet betalen. Stel je hebt € 1.000,- geleend en de rente is 5 %, dan kost deze lening je € 50,-. Het is vaak dus beter om eerst geld te sparen voor het geen wat je wilt kopen in plaats van een lening aan te gaan. 

In sommige gevallen kost geld lenen geen geld. Bijvoorbeeld als je een euro van een collega leent voor een blikje drinken. Vaak mag je de euro de volgende dag terug betalen zonder dat je collega om extra geld (rente) voor het geleende bedrag vraagt. Het kan ook zijn dat een familielid geld uitleent zonder hier rente voor te vragen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je met spoed een nieuwe auto nodig hebt omdat je voor je werk afhankelijk bent van een auto. Je vraagt dan geld aan een familielid en beloofd hem dit zo snel mogelijk terug te betalen. Een familie lening kan slim zijn omdat het je dan geen extra geld kost, je bespaart de rente. Wel kunnen er problemen ontstaan bij de terugbetaling. Stel je familielid verwacht het geld binnen een week alweer terug of bij je volgende betaling. Zo ontstaat er familie ruzies en of dat het je waard is... 

Waarvoor leen je geld?

Geld leen je dus in eerste instantie niet voor producten waar je voor kunt sparen. Geld kun je het beste ook niet lenen voor iets wat voorbij gaat. Bijvoorbeeld als je heel graag op vakantie wilt, en je leent hier geld voor. Als je terug bent van vakantie moet je de vakantie nog terug betalen. Je hebt dan al genoten van de vakantie en het afdragen van het geld wat je al gebruikt hebt kan aanvoelen als een last. Je bent de vakantie alweer bijna vergeten maar moet nog steeds geld terug betalen voor de vakantie die al geweest is. Beter is dus om voor zoiets geen geld te lenen maar eerst goed te sparen.

Geld lenen is vooral bedoeld voor een heel groot bedrag waardoor het bij elkaar sparen onmogelijk lijkt. Een lening voor een huis is hier een voorbeeld van. Het sparen voor een huis zal met een gemiddeld salaris zolang duren dat je pas tegen de tijd dat je met pensioen gaat een huis kunt kopen. Door een lening aan te gaan voor een huis kun je nu al profiteren van het huis, en kun je het over vele jaren verspreid, vaak 30 jaar terugbetalen. Een lening voor een huis vraag je aan bij een bank of een inversteerder. Een adviseur kan je hier goed bij helpen, zodat je de laagste rente krijgt, want de rente zijn de daadwerkelijke kosten voor de lening. 

 


© 2015 Lottelansma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.