Geld lenen

Geld lenen

Iedereen heeft in een zeker moment in zijn leven geld van buitenaf nodig om grote uitgaven te bekostigen. Voorbeelden hiervan zijn een huis (hypotheek), een auto, of een nieuwe wasmachine. Niet iedereen kan uit eigen zak plotseling hoge bedragen uitgeven. Daarom is er de mogelijkheid om geld te lenen. Dit kan op verschillende manieren en met verschillende voorwaarden.Geld lenen

Iedereen die geld wil lenen moet van tevoren bekijken waarvoor het geld te lenen valt. Mensen die een huis willen kopen zullen anders te werk moeten gaan dan mensen die een auto, of misschien een stel tuinmeubelen willen aanschaffen. Al deze verschillende producten/kostenposten kunnen op verschillende manieren bij elkaar geleend worden. Bijvoorbeeld bij een bank via een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Huizen worden vaak aangeschaft door eigen gelden te vergroten met een hypotheek. Kleinere uitgaven kunnen met bijvoorbeeld een lening van een bedrijf afgehandeld worden.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een veelgebruikte vorm van geld lenen. Dit is vooral bestemd voor mensen die relatief kleinere bedragen willen lenen om bijvoorbeeld een nieuwe auto te kopen, een oude auto te repareren of een verbouwing te doen in huis. Dit is een lening waarvan vooraf het bedrag vastgesteld. De rente die over het bedrag betaald moet worden is vooraf vastgesteld en verandert in de loop van de tijd niet. Ook het bedrag dat maandelijks afgelost moet worden, verandert niet. Men bepaalt zelf wat de looptijd in maanden is.

Een dergelijke lening is geschikt voor bijvoorbeeld de aanschaf van een wasmachine, een verbouwing, oprichting van een bedrijf of een andere grotere lastenpost.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een andere manier om geld te lenen. Deze vorm lijkt op de persoonlijke lening, alleen is hierbij niet van tevoren een bedrag vastgesteld. Het is een soort fonds waar constant geld uit gehaald kan worden. Over dat bedrag wordt dan rente betaald. Hierbij kan de afnemer (de consument) dus zelf bepalen hoeveel hij leent en hoeveel hij per maand aflost. De rente wordt door de uitgevende partij bepaald, vaak de bank. Ook deze vorm is populair voor bijvoorbeeld een verbouwing of de aankoop van een nieuwe auto.

Hypotheek

Hypotheken zijn de meest populaire vorm van een lening. Logischerwijs is deze geschikt om een huis te kopen op kosten van de bank. In ruil daarvoor worden maandelijks rente en aflossing naar de bank overgemaakt. Dit zijn vaak forse bedragen en hebben dus een lange looptijd. Vaak van ongeveer 30 tot 40 jaar, afhankelijk van het geleende bedrag.

BKR

Geld lenen brengt verplichtingen met zich mee. Zo moet de rente en de aflossing op tijd betaald worden. Gebeurt dit niet dan is er de kans dat de uitgevende partij (bank of kredietverstrekker) een BKR-registratie laat afkondigen. Dit houdt in dat de consument die niet betaalt op een zwarte lijst komt te staan. Hierdoor kan deze in de toekomst nauwelijks of minder snel een lening aanvragen.

Sparen kan natuurlijk ook!


© 2015 Schrijven2, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.