Witgoud of platina, voor welke verlovings- of trouwring ga jij?

Witgoud of platina, voor welke verlovings- of trouwring ga jij?

Als je voor een witte metalen look wilt gaan, heb je twee opties: witgoud of platina. Maar welk metaal past het best bij je? Als je moeite hebt om te beslissen, ben je hier aan het juiste adres. Om het laatste woord te krijgen over het witgoud vs. platina debat, spraken we met professionele juweliers. De conclusies lees je in dit artikel!Kleur: platina vs. witgoud

Witgoud is al tientallen jaren populair, maar weet je hoe het wordt gemaakt? Wit goud is, in tegenstelling tot wat velen denken, een mengsel van metalen en geen zuiver wit metaal. Goud is nu eenmaal geel vankleur. Juweliers moeten het gele goud combineren met andere metalen om het wit te maken. Goedkoop witgoud ziet er grijs uit, soms zelfs geel, en het wordt geplateerd met rhodium om het oogverblindend wit te maken.

Witgoud met palladium bevat een aanzienlijke hoeveelheid palladiumlegering, waardoor het van nature een witte glans krijgt. Palladium is stukken duurder dan goud of witgoud, maar het is uiterst duurzaam en hoeft later niet gerhodineerd te worden.

Platina daarentegen is een natuurlijk wit metaal dat veel zeldzamer is dan witgoud. Het wordt niet gelegeerd en behoudt zijn oorspronkelijke kleur. Platina oxideert nooit en behoudt dus altijd zijn witte, metaalachtige uiterlijk.

Platina is meestal zo'n 40 tot 50 procent duurder dan witgoud, omdat er meer platina nodig is om een stuk te vervaardigen vanwege de dichtheid. Het is bovendien ook zeldzamer dan goud, wat natuurlijk ook weer bijdraagt aan de hogere prijs.

Je zou niet veel prijsverschil zien als je beide metalen zou vergelijken aan de hand van de prijs per gram, maar door de verschillende dichtheden en hoeveel metaal er verhoudingsgewijs nodig is, zijn de prijzen toch extreem verschillend. Witgoud is minder duur en toegankelijker dan platina, omdat het dus bestaat uit een mix van duurzame metalen.

De prijs op is echter niet de enige overweging. Hoewel witgoud op het eerste gezicht een goedkopere aankoop lijkt, moet je er rekening mee houden dat het om de vijf tot tien jaar moet worden vervangen om de kleur te behouden. Platina is in het begin duurder, maar minder duur in onderhoud.

Duurzaamheid

Omdat verlovingsringen en trouwringen waarschijnlijk elke dag zullen worden gedragen, is de keuze van een robuust metaal van essentieel belang. Platina is een zuiverder metaal dan goud, en hoewel het zwaarder is, is het beter vervormbaar. Platina is echter wel gevoeliger voor krassen in de loop van de tijd. Platina zal regelmatig gepolijst en gereinigd moeten worden om het er glad uit te laten zien.

Dat wil nog niet zeggen dat witgoud geen mooie keus is. Witgoud is stevig genoeg om elke dag te dragen. De combinatie van robuuste metalen maakt het sterker en verlengt de levensduur. Als er meer duurzame metalen aan worden toegevoegd, wordt het nog sterker.

Populariteit

Terwijl de mode komt en gaat, blijft één band van puur wit metaal onverminderd populair. Platina verlovingsringen zijn meestal populairder dan witgoud. Het is een zeldzamer en duurzamer metaal. Een platina verlovingsring straalt een onweerstaanbare elegantie uit.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 platinaprijs, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.