Kassasysteem voor de horeca

Kassasysteem voor de horeca

De digitalisering is al een flink aantal jaren bezig, maar nog altijd komen er regelmatig nieuwe opties en mogelijkheden op de markt. Zo zijn er voor horecabedrijven de laatste jaren veel nieuwigheden ontstaan. Een daarvan is het kassasysteem voor de horeca.

Vroeger was het al heel wat als een bedrijf beschikte over een kassa. Later kwamen daar kassa’s bij waarop je ook bonnen kon uitprinten.

Tegenwoordig zijn er digitale kassasystemen voor de horeca. Daarop kun je niet alleen bonnen uitprinten en het bedrag dat een klant moet betalen, maar nog veel meer.Opties voor een kassasysteem voor de horeca 

Er zijn bijna net zoveel opties als dat er horecabedrijven zijn. Verreweg de meeste bedrijven hebben een kassasysteem waar ze kunnen invoeren wat de gerechten en drankjes kosten. Na het invoeren wat er besteld is geeft het systeem aan hoeveel er afgerekend moet worden.

Afrekenen

Het is handig dat alle prijzen al in het systeem staan. Zo hoeft het personeel niet van alle items het bedrag uit het hoofd te weten of extra tijd besteden aan het opzoeken of navragen van de prijs. Tijd is geld, en dat spreekwoord is ook zeker van toepassing in de horeca. Denk maar aan een hete zomerdag waarop iedereen zo snel mogelijk iets wil drinken om af te koelen. Dan is het goed voor de zaken als mensen weten dat ze bij jou altijd snel iets te drinken kunnen krijgen.

Voorraadbeheer

Deze systemen kunnen echter veel meer, en dat is waar het echte voordeel van een kassasysteem voor de horeca begint. Zo is er de optie om ook het voorraadbeheer in het systeem bij te houden, zodat het duidelijk is welke producten besteld moeten worden. Zo voorkom je dat je misgrijpt, dubbele administraties bij moet houden of iets over het hoofd ziet als je producten gaat inslaan.

Personeel

Het is echter ook mogelijk om het rooster en het daadwerkelijke aantal gewerkte uren van het personeel bij te houden. Zo heb je alle bedrijfsgegevens bij elkaar en kunnen je werknemers ook zelf in- en uitloggen aan het begin en einde van hun dienst.

Evaluatie

Naast alle bovengenoemde opties is het ook mogelijk om een kassasysteem voor de horeca te gebruiken om gegevens te evalueren. Dat begint met welke producten wel en niet goed lopen, en gaat via stille en drukke momenten naar het evalueren van het personeel. Bij sommige systemen kunnen deze gegevens alleen in tabellen weergegeven worden, maar anderen bieden opties voor staafdiagrammen en grafieken.

Conclusie

Voor je overgaat tot de aanschaf van een kassasysteem voor de horeca is het belangrijk om na te denken over wat je nodig hebt. Daarna moet je kijken welke opties er allemaal beschikbaar zijn, want het is goed mogelijk dat je ze niet allemaal kent. Dan moet je kijken wat op dit moment belangrijk is en wat het kost. Tot slot is het handig om te bekijken of het systeem op een later tijdstip nog uitgebreid kan worden met andere en nieuwe opties.


© 2015 SophieDenDekker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.