De Magie van Zelfgemaakte Kersenwijn

De Magie van Zelfgemaakte Kersenwijn

Kersenwijn, met zijn diepe robijnrode kleur en rijke aroma's, is een ware traktatie voor de zintuigen. Als je de subtiliteiten van het maken van deze heerlijke drank begrijpt, is de beloning een fles vol aroma en smaak die zijn gelijke niet kent. Deze gids onthult de geheimen van het maken van wijn van kersen thuis.1. De Basis van Kersenwijn

Voordat we beginnen met het daadwerkelijke maken van kersenwijn, is het belangrijk om een beetje te begrijpen over de wijn van kersen zelf. Kersen zijn van nature zoet, wat betekent dat je een heerlijke zoete kersenwijn kunt maken zonder toevoeging van veel extra suiker.

2. Ingrediënten en Benodigdheden

 • Verse kersen: Het is essentieel om verse en goed ontpitte kersen te gebruiken. Voor het maken van een liter wijn heb je ongeveer 2-3 kg kersen nodig.
 • Bessen en frambozen: Deze kunnen worden toegevoegd voor extra smaak en kleur. Een compote van deze vruchten kan ook gebruikt worden.
 • Wijngist: Kies voor een goede kwaliteit wijngist. Vermijd wilde gist omdat dit de smaak kan beïnvloeden.
 • Suiker: Dit zal dienen als voeding voor de gist tijdens de gisting.
 • Waterslot: Dit voorkomt dat er lucht in de vloeistof komt tijdens het fermentatieproces.
 • Overige benodigdheden: Een houten lepel, een fermentatievat, en flessen voor het bottelen.

3. Het Recept

Het eenvoudig recept voor kersenwijn is vrij rechttoe rechtaan, maar zoals met elke kunst, liggen de subtiliteiten van het maken in de details.

 1. Begin met het wassen en ontpitten van de kersen. Voeg de bessen en frambozen toe als je die gebruikt.
 2. Plaats de vruchten in een fermentatievat en plet ze met een houten lepel. Voeg suiker toe volgens het recept voor kersenwijn.
 3. Voeg wijngist toe aan de mix. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is.
 4. Dek het vat af met een doek en laat het gedurende meerdere dagen op een donkere warme plaats staan om de fermentatie te starten.
 5. Na 4-5 dagen, wanneer je merkt dat de gisting is begonnen en er schuim op het oppervlak verschijnt, transfer de vloeistof naar een nieuw vat met behulp van een waterslot.

Het proces van het maken van wijn van kersen vereist geduld. Het wachten is echter de moeite waard, want wat je krijgt is een heerlijke zelfgemaakte drank die je trots kunt delen met vrienden en familie. Het maken van zelfgemaakte wijn is niet alleen een hobby, maar ook een passie die velen koesteren.

In de volgende sectie gaan we dieper in op het fermentatieproces, het bottelen, en hoe je de perfecte balans van smaak en aroma in je wijn kunt bereiken.


FAQs:

 • Wat is Kersenwijn?
  Kersenwijn is een fruitwijn gemaakt van gefermenteerde kersen. Het combineert de zoetheid en het aroma van kersen met de complexiteit van wijn.
 • Hoe smaakt Kersenwijn?
  Kersenwijn heeft een diepe, rijke smaak met tonen van zoet fruit en een lichte zuurgraad, wat zorgt voor een gebalanceerde en verfrissende drank.
 • Wat heeft invloed op de smaak van wijn?
  Factoren zoals het type en de rijpheid van het fruit, de gebruikte gistsoort, de fermentatietijd en -temperatuur, en de opslagcondities kunnen allemaal de smaak van de wijn beïnvloeden.
 • Hoe krijgt wijn de smaak van fruit?
  De natuurlijke suikers en aroma's in het fruit fermenteren, waardoor alcohol en andere smaakstoffen ontstaan die bijdragen aan de kenmerkende smaak van de wijn.
 • Hoe goed zijn kersen om wijn te maken?
  Kersen zijn uitstekend voor wijn vanwege hun natuurlijke zoetheid en rijke aroma's. Ze geven de wijn een diepe, robijnrode kleur

Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 NickHaenen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.