Waarom zit sulfiet in wijn en ben ik er allergisch voor?

Waarom zit sulfiet in wijn en ben ik er allergisch voor?

Wat zijn sulfieten? Zijn ze schadelijk? Kan je er allergisch voor zijn? Hoe kan ik ontekken of ik sulfieten intolerant ben? En waar zitten sulfieten in?Wat zijn sulfieten?

Sulfieten komen van nature voor in eten, maar kunnen ook worden toegevoegd via E-nummers als conserveringsmiddel. Je vraag je vast af waarom. E-nummers worden immers meer en meer op fronsen onthaald, mede dankzij de gezondheidshype. Sulfieten zorgen ervoor dat etenswaren niet bruin kleuren.

Waar komen sulfieten in voor?

Sulfiet komt vooral voor in mosselen, salades, gedroogd voedsel (fruit en groenten) en bij de wijn gekregen in je cadeauverpakking wijn. Als conserveringsmiddel kan het niet verbazen dat ze ook veel in kant- en klaar maaltijden terugkomen, maar ook in kruidenmixen en kant-en-klare sauzen. De volgende aanwijzingen geven aan dat er sulfieten in de verpakking zijn:

  • Conserveermiddel
  • E-nummers 150 b, 150 d, 163, 220-228
  • Sulfiet
  • SO2
  • Zwaveldioxide
  • Zwaveligzuur

Ben ik allergisch voor sulfieten?

Ondanks wat veel mensen denken, krijg je op sulfieten geen allergische reactie. Waarom hoor je dan dat personen op sulfieten reageren? Sulfieten geven geen allergische reactie, maar wel een intolerantie reactie. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een gevoeligheid voor astma. Sulfieten kondigen door verkoudheidssymptomen: lopende neus, niezen, slijm in de luchtwegen, een astma-aanval aan… . Niet alleen kunnen sulfieten een astma-aanval uitlokken, in extreme gevallen wekken ze huiduitslag, jeukbultjes en zelfs eczeem of hartkloppingen op. Nu bestaat er tegenwoordig eczeem kleding om die vervelende huiduitslag en het jeukerig gevoel te onderdrukken.

Laat je steeds begeleiden door een dokter om na te gaan of je gevoelig bent door sulfieten

Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 marleenrubens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.