Waar moet je op letten bij het kopen van een keukenmes?

Waar moet je op letten bij het kopen van een keukenmes?

Er zijn veel verschillende soorten keukenmessen. Maar ze verschillen nogal in kwaliteit en prijs. Veel goedkope keukenmessen zijn niet per definitie slecht maar ze gaan minder lang mee en vergen veel meer onderhoud. Dan hebben we het niet alleen over het slijpen maar ook over het slijten van het mes, denk maar eens aan het heft wat los begint te laten, of het kromtrekken van het lemmet.



Wanneer men een wat beter keukenmes bedoelt dan spreekt men als snel over koksmessen in de online shops als men praat over het betere kwaliteits mes. Wanneer mensen het woord koksmes horen dan koppelen ze die naam ook aan een veel hogere prijs. Toch laten we je straks zien dat dit hartstikke kan hartstikke meevallen. Allereerst een korte bondige les over het keukenmes.

Het koksmes uit de Olive Forged series is een echt allessnijder.

De verschillende type koksmessen

Er zijn veel verschillende soorten messen, Naast het gewone koksmes bestaat er nog het Santokumes en het Officemes. Het Santokumes valt onder de Japanse messen. Hij is compacter en van dunner staal , dus ook een stuk lichter, Een van de grootste verschillen van Santokumes is dat de punt ervan naar beneden gericht is.  Dit maakt het mes uitermate geschikt voor het snijden van groenten en vis. Het mes wordt dan ook veel gebruikt bij het maken van Sushi bijvoorbeeld, dan is er ook nog het Officemes, een schilmes die bedoeld is voor het fijnere werk, denk hierbij aan het pellen van een ui of het schillen van een appel e.d.

Dan bestaat er ook nog een universeel mes, die tussen het Officemes en de Santokumes in zit. Dit mes wordt meer gebruikt voor het fileer werk.

Wat  veel mensen niet weten dat de keuze voor een koksmessen niet alleen afhangt voor het soort gerechten die je er mee wilt bereiden. De keuze van een goed keukenmes hangt ook af van je postuur. Heb je bijvoorbeeld grote handen dan past een breder lemmet beter bij je omdat je anders je knokkels kan raken bij het snijden.  Verder is het natuurlijk ook belangrijk dat een mes goed in de hand ligt. Probeer een mes dus altijd even uit door hem in de hand te houden en ermee te snijden. Dan hebben we als laatste nog een verschil waar je niet snel stil bij zou staan en dat is het productieproces van het mes.

De hardheid van het mes

De hardheid van het mes voor bepaald door het type staal die wordt gebruikt voor de vervaardiging van het mes. Zo is het roestvrij staal van Japanse messen minder hard als de messen uit Duitsland. Wil je weten hoe hard jouw mes is dan kun je de schaal van Rockwell gebruiken. Zeker wanneer een hard staal nodig het is het nakijken van de hardheid via de Rockwell schaal een goed idee.

Bij messen kun je het zo gek als je zelf wilt maar vanaf vijftig euro kun je al een heel goed mes hebben. Zorg wel dat je de messen altijd handmatig afwast (het zout in de tabletten is funest voor de messen) en dat je ze regelmatig slijpt. Op deze manier blijft het materiaal van het mes altijd optimaal om mee te werken en kun je een leven lang plezier hebben van een koksmes.


© 2015 Bart, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.