In een fluitje van een cent je spreekbeurt doen

In een fluitje van een cent je spreekbeurt doen

"Luister even allemaal, binnenkort gaan jullie allemaal één voor één een presentatie voor de klas geven." Van de basisschool tot aan de middelbare en het mbo; kreeg ik hier behoorlijke klamme handen van. Zover ik wist was ik niet de enige die hier last van had. In tegenstelling tot mijn presentatie begon, ging dit heel goed; ik dacht vaak hoe dan? Hoe dan ook, wanneer ik kreeg te horen dat ik een presentatie moest geven; probeerde ik altijd er onder uit te komen, dit lukte niet vaak. Waarom leerkrachten ons regelmatig presentaties laten doen; aangezien het goed is om: informatie over bepaalde onderwerpen op te zoeken, om dit vervolgens te verwerken in een beknopt en een volledig verhaal, hierbij leren wij ook voor een grotere groep te spreken en daarna te evalueren hoe het daadwerkelijk is gegaan. Fouten bij een spreekbeurt maken is leerzaam; stap weer terug recht in je schoenen. Moet jij binnenkort een presentatie geven? Maar voelt dit te ver buiten je comfortzone? Ik ga je helpen! BELIEVE

 

 Zenuwachtig, spanning, wie kent het niet? Laten we even terugkeren naar de ontspannen jij; laat het gewoon even gaan, denk boeie, ik ga niet dood. Toen wij baby waren, hebben wij allemaal leren praten; iedereen stottert wel een keertje; sommige mensen meer dan de andere, maar we kunnen allemaal praten (ook zonder stotteren). Improviseren is iets wat veel mensen zeggen niet goed te kunnen, ik ben daar totaal niet mee eens, naar mijn beleving gaat het zo; als jij een presentatie geeft over snoep en jij bestudeerd bepaalde dingen in over snoep bijv. smaken, namen, ingrediënten, hoe het word geproduceerd, de uitvinder, sponsors; de kunst is, interesse tonen in je werk. Je best doen voor een presentatie is dus niet verkeerd. Improviseren is niet alles uit je hoofd leren, maak bij elk hoofdstuk een paar punten, zet deze allemaal in je presentatie; leer dan dingen rondom deze punten, maak bijv. een woordweb bij elk hoofdstuk; om beter te leren improviseren met woorden.

(Voorbeeld)

 Hoofdstuk 1

                 {dit gedeelte niet in de presentatie}

 - Punt 1|   •1 •2 •3

 - Punt 2|   •1 •2 •3

 - Punt 3|   •1 •2 •3

In het onderwerp verdiepen, is dus belangrijk. Je kan dingen leren door te: lezen, filmpjes over het onderwerp bekijken, samenvatting maken, mensen die werken in het onderwerp ondervragen, vragen opschrijven en op internet opzoeken. Deze informatie goed willen opslaan? De presentatie vaker doen, elke dag 3 keer 15 minuten. Daardoor leer je het beter te verwoorden, en meerdere manieren om dingen te zeggen in de juiste zinvormen, zo loop je niet snel vast. Stel nu dat je wel vast loopt? je bent het vergeten, of je moet lachen, of je bent aan het stotteren; haal even adem en denk ‘boeie dit is niet levensgevaarlijk en ik ga gewoon veder met mijn verhaaltje’, kijk naar het volgende woord en bedenk iets wat er bij hoort, zet je gedachten op nul, en vertel gewoon wat je weet. Denk niet te moeilijk na, zorg dat je jezelf overwint, in plaats van te denken wat andere denken op dat moment of wanneer dan ook, iedereen maakt fouten, leren fouten maken en opstaan, hoe meer jij dit durft, hoe minder jij gaat geven om wat mensen denken of zeggen. Werk vanuit je onbewuste, pak het niet te serieus aan, chill het is niet het einde van de wereld, hoe sympathieker jij over komt, hoe fijner het voor andere is om naar jou verhaal te luisteren, en het ook echt daadwerkelijk op te slaan. Maar vergeet ook zeker niet; oefenen met improviseren over hetzelfde onderwerp door en door.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Arianakarens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.