De bordercollie, een leergierige en zachtaardige hond

De bordercollie, een leergierige en zachtaardige hond

De bordercollie, een leergierige en zachtaardige hond

De bordercollie is een intelligente hond, hij is leergierig en reageert goed op trainingen. Bordercollies zijn gezelschaps dieren en zijn dus echt familie honden. Een bordercollie is een fysieke hond, dit betekent dat hij veel beweging nodig heeft. De gemiddelde leeftijd van een bordercollie is tussen de 10 en 17 jaar. Een bordercollie is een vriendelijke hond, en hoort er graag bij. Een echte familie hond, je hebt er een maatje voor het leven bij!

 De bordercollie

De bordercollie is een echte familie hond, hij is vriendelijk en intelligent. Hij is heel leergierig. Ook is hij zeer energiek, en kan hij zijn energie kwijt door flinke wandelingen te maken en bijvoorbeeld een sport te beoefenen. Ook is een bordercollie geschikt voor op het land te werken, om vee te drijven.

De levensduur van een border collie is tussen de 10 en 17 jaar. De schofthoogte van een volwassen reu is ongeveer 55 cm, en het gewicht tussen de 13 en de 20 kilo. Teefjes zijn gewoonlijk kleiner en lichter. Het gewicht ligt kan bij iedere border collie wat verschillen, dit ligt aan de voeding en aan de beweging.
Border collies zijn van gemiddelde grootte.


 

Sporten voor de bordercollie

Een bordercollie is zeer geschikt om sporten mee te beoefenen. Omdat ze slim en energiek zijn, zullen de meeste bordercollies een sport beoefenen erg leuk vinden.

  • Agility - Dit is een actieve honden sport waar de hond een parcours afloopt. De baas rent het parcours mee, en geeft aanwijzingen.
  • Dogfrisbee - De baas wordt geleerd de frisbee op een bepaalde manier te gooien, zodat de hond deze springend in de lucht kan vangen. Het houdt de conditie van je hond optimaal.
  • Flyball - Dit is een teamsport. De hond laat een bal uit een apparaat vliegen, deze vangen, en moet 4 sprongen maken over een parcours.
  • Hoopers - Hier legt de hond een parcours af met hoops, tunnels en hekjes.
  • Dogdance - Dansen met je hond! Lopen op achterpoten of slalom door de benen. Je mag het allemaal zelf bedenken. Freestyle dansen met je hond.

 

Karakter

Een bordercollie heeft een instinctieve neiging tot werken, reageert heel goed op trainingen, en is heel intelligent. Hij is levendig en ondeugend, en wilt er graag bij horen. De toewijding aan de mensen waar hij van houdt is heel mooi. Als je goed voor een bordercollie zorgt, heb je een maatje voor het leven. Het zijn echte knuffelaars, en kruipen dan ook graag op de schoot van zijn of haar baasje. Omdat een bordercollie een energieke hond is, is het belangrijk om met een volwassen hond minimaal 2 uurtjes per dag te wandelen. Ook is het belangrijk dat ze af en toe wat geestelijke training krijgen, hierbij kun je denken aan sport zoals agility, flyball, of lekker met een balletje gooien en laten apporteren. Wanneer hij genoeg zijn energie kwijt kan, zal je in huis een rustige hond ervaren.

Een bordercollie die niet voldoende zijn energie kwijt kan, kan probleem gedrag gaan vertonen. Het is dus belangrijk je hond voldoende uit te dagen. Wanneer hij zich verveeld, kan hij dieren of kinderen gaan drijven, en kan hij vervelend gedrag vertonen zoals happen, springen, krabben en piepend rondrennen. Neem de tijd voor je bordercollie, dan zal hij echt geen problemen veroorzaken. Hij is van nature een hele lieve en zachtaardige hond.

 

Uiterlijk

Een bordercollie heeft een atletisch figuur. De borst is diep en niet te smal, en het silhouet moet sierlijk zijn.
Ze hebben meestal bruine ogen, maar er zijn ook bordercollies die blauwe ogen hebben. Dit komt voornamelijk voor bij de merle kleuren. Merle kleuren zijn blue merle, chocolate merle en red merle. Maar het kan ook zijn dat één oog blauw is en één oog bruin. De oren van een bordercollie staan rechtop of half opgericht, en heeft vaak een witte kraag, witte voeten en buik. De staart is matig lang, deze lijkt op een mooie veer.
Er zijn langharige, halflangharige, en korharige bordercollies.
 

Verzorging/Vacht

Bordercollies hebben verschillende vachten. Er zijn bordercollies met een stijle vacht, een beetje slag, of een krul vacht. Het is belangrijk om de vacht van de bordercollie regelmatig te borstelen. Er kunnen klitten in de haren optreden als je hem niet regelmatig borstelt. Een keer in de week flink borstelen moet voldoende zijn. Let dan vooral op de haren bij zijn oren, liezen en oksels, daar kunnen vaak klitten zitten.

Een bordercollie mág weleens in bad, maar niet vaker dan 4 keer per jaar. Wassen moet met een speciale honden shampoo. Was dus nóóit met shampoo die voor mensen is bedoeld, dit is niet goed voor de huid van de hond.

Er zijn veel verschillende soorten vacht kleuren bij de bordercollie;
 

  • Black/white- Dit is natuurlijk de meest voorkomende kleur. Zwart met wit, verdeeld over de vacht. Sommige bordercollies zijn wit met hier en dat een zwarte vlek.
  • Lemon/white- Deze wordt ook wel creme of blond genoemd. Deze vacht kleur komt niet vaak voor.
  • Red/white- De rood met witte bordercollies.
  • Blue merle - Deze border collies hebben vaak 3 vachtkleuren, namelijk wit, zwart en bruin.

 

Voeding

Een bordercollie pup dient 3 of 4 keer per dag gevoerd te worden. Wanneer de bordercollie rond de 6 maanden is, is het verstandig deze 2 keer te voeden. Het is belangrijk niet te veel met de voeding te wisselen, probeer het bij dezelfde brokken en/of vlees te houden. Af en toe wat honden koekjes tussendoor is geen probleem. Ook is het voor het gebit belangrijk om af en toe dentasticks te geven.
Ten alle tijden zorgen dat er vers drinkwater ter beschikking is.
 

Ten slotte

 

Bordercollies zijn het meest geschikt voor jonge stellen, die actief kunnen zijn en wat kunnen ondernemen met de hond. Als je een boerderij hebt, hij ook zijn energie kwijt door bijvoorbeeld het drijven van schapen. Omdat een bordercollie een familie hond is, is het belangrijk dat hij niet te vaak en te lang alleen is. Kortom, een bordercollie is een geweldige, lieve en mooie hond. Je hebt een maatje voor het leven!


© 2015 Stacey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.