Wat kost een hond per jaar?

Wat kost een hond per jaar?

Als je overweegt een hond aan te schaffen, dan komen daar natuurlijk diverse kosten bij kijken. Sommige kosten zijn eenmalig, zoals de aanschaf, de sterilisatie of het chippen. Andere kosten komen regelmatig terug, denk aan een check-up bij de dierenarts, het onderhoud bij de trimsalon of de hondenverzekering.Ook zit er een verschil in het soort hond wat je koopt. Als je een vuilnisbakkie uit het asiel haalt betaal je minder dan voor die showhond met stamboom bij die erkende fokker vandaan. Ook de maat van de hond kan nog meespelen, zo is een kleine hond vaak goedkoper dan een hele grote hond.

De aanschaf en controles

Voor de aanschaf gaan wij uit van zo’n €500, een sterilisatie kost (afhankelijk van de grootte van je hond) rond de €400, chippen kost ongeveer €50. Dit zijn uiteraard de eenmalige kosten en komen in het eerste jaar op €950. Wil je nog een puppytraining volgen dan komt daar nog €100 bij. Dan komen er de check-ups bij van de dierenarts, dat komt op zo’n €50 per keer, advies is om 1 keer per jaar een check-up te doen. Het ont-vlooien, ontwormen en de vaccinatiebooster komen per jaar op circa €80.

Gebitsverzorging

Let er ook op dat goede gebitsverzorging echt van belang is! Als er een sanering een te pas moet komen om rotte kiezen te trekken of het gebit te reinigen dan kost dat circa €200 a €300 per keer.

Hondenkapper

Wat de kosten voor een trimsalon zijn ligt ook weer aan het soort hond wat je hebt. Heb je een kortharige hond of een langharige hond? Hoe vaak wil je met je hond naar de trimsalon? Dat kan variëren van eens in de 6 weken voor een langharige hond tot eens in het kwartaal voor een kortharige hond. Kosten van zo’n bezoekje liggen tussen de €50 en €75 per keer. Dat is €200 a €300 per jaar als je er vanuit gaat eens per kwartaal te gaan.

Hondenbelasting

Voor hondenbelasting betaal je gemiddeld €50 per jaar voor een eerste hond, dit wordt voor een tweede en derde hond vaak duurder. Bij sommige gemeente wordt er echter geen hondenbelasting gerekend, dit verschilt per gemeente.

Hondenverzekering

Een hondenverzekering, ook wel huisdierverzekering genoemd. Een hond verzekeren kost al snel een tientallen euro's per maand. Echter verschilt dit natuurlijk per hond. Bepaalde unieke hondenrassen zijn duurder in de verzekering dan andere honden. De kosten van een hondenverzekering worden bepaald door verschillende factoren. Hieronder een aantal factoren:

  • Soort hond
  • Gewicht
  • Leeftijd
  • Gewenste dekking

Via de huisdierverzekering vergelijker van Totaalbesparen.com kun je verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken.

Spullen voor je hond

Er moeten natuurlijk ook spulletjes aangeschaft worden voor de hond! Een kussen bijvoorbeeld vanaf €20, een halsband en riem vanaf €10, speeltjes vanaf €5, water en drinkbak vanaf €10 en voor al deze spulletjes geldt dat je het zo duur kan maken als je zelf wilt. Ten slotte moet je natuurlijk de voerbak ook vullen, wat geef je je hond te eten? Geef je brokken, nat voer of rauw vlees? Kosten hiervoor variëren tussen de €300 en €840 per jaar.

Zoals je ziet komen er veel kosten bij een hondje kijken, uiteraard krijg je er veel onvoorwaardelijke liefde voor terug!


© 2015 Evert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.