De Shepsky, een prachtige designer hond

De Shepsky, een prachtige designer hond

De Shepsky is een kruising tussen een Siberische husky en een herdershond. In de meeste gevallen een Duitse herder of een Zwitserse witte herder. Dit ras wordt aangeduid als een designer ras ook wel hybride ras genaamd. 

Uiterlijke kenmerken

De Shepsky heeft een schofthoogte dat ligt tussen de 50 en 65 cm bij een gewicht van 25-45 kilo. De reutjes zijn groter dan de teefjes. De ogen zijn blauw of bruin van kleur maar ook komen er honden voor met twee kleuren ogen. Het ras komt in vele kleuren voor maar de meest voorkomende kleur is zwart met bruin, zwart en de witte variant. Andere kleurvarianten zijn beige, grijs en zout- en peperkleurig. De hond heeft een dubbele vacht wat bestaat uit een een dikke en wollige binnenvacht met een dichte buitenvacht , de oren zijn net zoals de snuit puntig, de oren staan recht omhoog, de schedel kan op de schedel van zowel de herdershond als de husky lijken en het lichaam is gespierd.

 

Karakter eigenschappen

De Shepsky is een actieve en speels hond dat dol is op de mens. Ook met soortgenoten gaat het prima. Omdat het een combinatie is van een herder en een husky neemt de hond ook de karaktereigenschappen van beiden over. Het waakse en de intelligentie van de herder en het speelse en zachtaardige van de husky. Het zijn hele loyale en leergierige honden die het ook prima zouden doen op de behendigheidsbaan. Deze honden zijn niet luidruchtig maar laten bij onraad en tijdens het spelen van een spelletje of bij blijdschap wel van zich horen.

 

Verzorging

Omdat deze hond goed in de haren zit verharen ze in de zomer nogal. Wekelijks goed borstelen is daarom niet onverstandig. Het beste kunt u hiervoor een herders kam gebruiken. Sommige honden kunt u ook plukken maar doe dit voorzichtig. Ook is een goede stofzuiger zeker gewenst. Omdat de hond een zelfreinigende vacht heeft hoeft u deze niet vaak te wassen. Controleer wel regelmatig de vacht op ongedierte. Net zoals bij alle honden dient u wel de ogen, oren, nagels en het gebit met regelmaat te controleren.

 

Voeding

Aangezien dit ras graag mag werken en zeer actief zijn hebben ze ook een gezonde eetlust. Hou er echter wel rekening mee dat de husky bekend staat met spijsverteringsproblemen en er herdershonden bestaan die nogal kieskeurig zijn als het om voeding gaat. Bij de dierenspeciaalzaak kunt u goede brokken of vlees voeding vinden voor uw trouwe viervoeter.

 

Veel voorkomende problemen

Omdat kruisingen vaak sterker zijn ontlopen ze met regelmaat gezondheidsproblemen maar de volgende aandoeningen staan bekend bij de herder en husky.

  • Heupdysplasie
  • Problemen met de spijsvertering
  • Oogaandoeningen (vooral bij reuen)
  • Voeding- of vlooien allergieën

 

Als u deze hond op een zachte maar consequente manier traint dan kunt u er een echte kameraad aan hebben waar u wel 10 tot 13 jaar veel plezier aan kunt beleven.


© 2015 ABelle, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.