Olifanten

Olifanten

Olifanten zijn de grootste op land levende zoogdieren. De savanneolifant is de grootste en zwaarste ter wereld. Helaas wordt het voortbestaan van de olifant bedreigd door stropers, die op de ivoren slagtanden azen.
 



Soorten

Er bestaan twee soorten olifanten; namelijk de Afrikaanse olifant en de Aziatische olifant. Het bestaan van een derde soort (West-Afrikaanse olifant) is omstreden. Er zijn nogal wat verschillen tussen de Afrikaanse olifant en de Aziatische olifant. De eerste is groter, zwaarder en heeft een holle rug. De tweede is kleiner (oren, poten, en de slagtanden), lichter, heeft een rechte rug en slechts één vinger aan de slurf.


Slurf

De slurf van de olifant is van wezenlijk belang. Zonder de slurf zou de olifant ten dode zijn opgeschreven. De olifant gebruikt zijn slurf om te eten, zich zelf te douchen en om takken met bladeren van de bomen te trekken. De oprolbare slurf is ook de neus van de olifant. De olifant is heel sterk. Een olifant kan met zijn slurf (waarin 60.000 spieren zitten) gemakkelijk een auto omgooien.


Leven

Vroeger leefden de bosolifant en de savanneolifant naast elkaar in heel Afrika. Als gevolg van de klimaatverandering trokken olifanten naar nattere gebieden in zuid-west Afrika. Als het erg warm is, zoeken olifanten de schaduw op.
De Aziatische olifant leeft in Cambodja, Zuid-China, Thailand, Laos, Maleisië, Myanmar, Nepal, Vietnam en Indië. Zuid China herbergt de grootse groep Aziatische olfianten. Nu leven daar nog circa 200 olifanten, maar in de negentiende eeuw waren dat er veel meer.


Voeding

De Indische of Aziatische olifant voedt zich met wel 150 kilo plantaardig voedsel en 100 liter water. Voor de Afrikaanse olifant geldt hetzelfde. In het natte jaargetijde eten ze kruiden en gras en in droge tijden bladeren van bomen. Ongeveer de helft van de dag zijn olifanten aan het eten en drinken.


Kuddedieren

Olifanten leven in groepsverband, behalve aan het einde van hun leven wanneer ze zich afzonderen. De kudde wordt geleid door de matriarch, meestal de oudste en grootste vrouwtjes olifant. Mannelijke olifanten (de stieren) worden wanneer ze 10-14 oud zijn uit de kudde verdreven. Vaak zoeken ze dan aansluiting bij een kudde stieren. Olifanten kunnen wel 70 jaar oud worden.


Voorplanting

De vrouwtjes olifant maakt met de slurf geluiden wanner ze wil paren. In deze bronstige periode (dat heet bij olifanten musth) zijn de mannetjes agressiever dan anders. Ze hebben dan meer testosteron. De draagtijd is ongeveer 22 maanden, wat tevens de langste draagtijd van alle dieren is.
Een zwangere olifant is kwetsbaar. Bij de geboorte van een baby olifant (een kalf) kan deze nauwelijks zien, maar al wel staan. Als er geen water is voor het hongerige kalf, laat de moeder water terugstromen om het dan het kalf te drinken te geven.


Voorouders

Een voorouder van de olifant is misschien de mammoet. Een nog oudere voorouder van de olifant is de moeritherium. Dit is één van de oudste slurfdragers, die ooit op aarde hebben geleefd. Ze zijn circa 50 miljoen jaar geleden voortgekomen uit de de hoefdier-achtigen. Paarden (ook hoefdieren) zouden hier een rol in kunnen hebben gespeeld.


Toekomst

In Afrika en Azië wordt de olifant al tijden bedreigd door stropers en jagers. Hun aantallen zijn enorm afgenomen. Vroeger genoot de Aziatische olifant bescherming, omdat het een nuttig lastdier was. Nu er vandaag de dag machines zijn die dit werk beter kunnen doen maar tegelijkertijd ook het leefgebied van de olifant ruïneren, neemt hun aantal af. De habitat van de Afrikaanse olifant is sinds 1979 gehalveerd en de Aziatische olifant heeft maar liefst 85% van het leefgebied zien verdwijnen. Het wordt voor de Afrikaanse olifant en de Aziatische olifant steeds problematischer om te overleven.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 KennisDelen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.