Veilig de weg op in de winter met een elektrische fiets

Veilig de weg op in de winter met een elektrische fiets

De nachten worden kouder en overdag komt de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt. Gladheid, regen en sneeuw maakt fietsen in de winter net even lastiger. Als fietser ben je vaak minder goed zichtbaar voor het andere verkeer. Waar moet je in de winter nog rekening mee houden? Hoe zit dat bijvoorbeeld met de accu van je elektrische fiets? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet zodat u met een veilig gevoel op je elektrische fiets kunt stappen.Fiets veilig de kou door!

Het winterse weer kan verraderlijk zijn. Ga dan ook altijd voorbereid op pad, ook al is het maar een klein stukje. Een ongeluk zit namelijk vaak in een klein hoekje! Controleer daarom regelmatig onderstaande punten voordat je de weg op gaat:

  • Bandenprofiel: Het profiel van je fietsbanden is met name in de winter erg belangrijk. Een goed profiel zorgt er namelijk voor dat je meer grip heeft. Fiets je dagelijks in de winter? Overweeg dan om winterbanden voor je elektrische fiets aan te schaffen. Deze winterbanden zorgen voor een betere wegligging en meer grip wanneer het glad is.
  • Blijf goed zichtbaar: Het is vroeg donker en door de regen of mist zijn fietsers vaak niet goed zichtbaar. Zorg er daarom voor dat je fietsverlichting altijd in orde is. Probeer zoveel mogelijk onverlichte wegen te vermijden en als het echt niet anders kan, probeer dan zoveel mogelijk op te vallen in het donker. Dit kan natuurlijk door goede fietsverlichting, maar ook reflecterende kleding helpt hierbij. Hou er rekening mee dat de politie streng controleert op het gebruik van deugdelijke verlichting. Voorkom een ongeluk en een boete: zorg dat je verlichting in orde is.
  • Remmen: De remmen van een elektrische fiets zijn van essentieel belang tijdens een fietstocht in de winter. De remweg wordt langer wanneer de wegen gladder zijn. Houd hier dus rekening mee en controleer regelmatig of de remblokken van de fiets niet versleten zijn.
  • Stand van uw zadel: Zet in de winter het zadel net even iets lager. Zo kan je gemakkelijk en snel met je voeten bij de grond als dat even nodig is.

Accu in de winter

Gebruik je je elektrische fiets in de wintermaanden niet? Ga dan zorgvuldig om met de accu. Haal de accu uit de fiets met minstens een halfvolle lading. Vorst is slecht voor de accu. Bewaar de accu altijd in een droge en geventileerde ruimte, waar het niet kouder is dan 10 graden. De accu mag hierbij niet gekoppeld zijn aan de oplader. Check regelmatig of de lading nog halfvol is. Is dit niet het geval? Laad de accu dan weer op totdat die minstens halfvol is.

Blijf je fietsen in de winter? Zorg er dan voor dat de accu van je e-bike altijd vorstvrij bewaard wordt. Staat de fiets in een fietsenhok, schuur of garage gestald? Haal de accu er dan uit en bewaar hem op een plek waar het boven de 10 graden is. Laad de accu nooit in de vrieskou buiten op.

Met deze tips kom jij veilig op je elektrische fiets de winter door!


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 Homer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.