Is fietsen op een elektrische fiets gezond?

Is fietsen op een elektrische fiets gezond?

Niets is Hollandser dan fietsen en er op de fiets op uit trekken. Negen van de tien Nederlanders stapt op de fiets omdat het ‘gezond voor je is’. Een krappe portemonnee stimuleert het streven naar een betere gezondheid. Echter uit de verkoop van fietsen blijkt dat de E-fiets, de elektrische fiets die de gebruiker trapondersteuning biedt, sterk in opkomst is. Maar heeft dat dan nog wel zin voor je gezondheid?

Ga jij ook een elektrische fiets kopen of twijfel je nog? Lees dan alvast de gezondheidsvoordelen die je mag verwachten door je auto te wisselen met een elektrische fiets.De gemiddelde fietsers legt meer dan dertig kilometer per week af, en dit zijn veelal forenzen die pendelen tussen huis en werk. Als je fietst loop je 50% minder risico op het krijgen van hart- en vaatproblemen. Een van de meest gehoorde beweegredenen om meer op de fiets te stappen is echter afvallen, en zeker nu dat de zomervakantie weer voor de deur staat. Het werkt namelijk als volgt: als je op de fiets stapt dan heeft je lichaam meer calorieën nodig omdat je deze verbrandt tijdens het fietsen. Het lichaam haalt de nodige brandstoffen voor de inspanning uit de vetreserves met als gevolg dat je afvalt. Als je dagelijks een uur zou fietsen op een ‘normale’ fiets zonder elektrische trapondersteuning dan zou je 400 tot 500 calorieën per rit verliezen. Elektrisch fietsen is echter minder fysiek belastend dan normaal fietsen maar onderzoeken tonen wel aan dat elektrisch fietsen waarschijnlijk wel voldoende is om een positief effect op de gezondheid te hebben. Daarnaast heeft fietsen- of dit nu elektrisch is of normaal- een positieve uitwerking op de gemoedstoestand van mensen. Fietsen geeft je de gelegenheid te ontspannen, een frisse neus te halen en de alledaagse beslommeringen eventjes te vergeten.

TNO onderzoek
Het TNO ondernam onlangs de volgende proef. Ze lieten 12 volwassen fietsers een gemiddeld traject van 4,3 km fietsen op een elektrische fiets. De ene keer werd dit traject afgelegd met elektrische hulp, de andere keer zonder elektrische assistentie. Zoals natuurlijk te verwachten viel kost het meer energie de pedalen zonder elektrische ondersteuning rond te krijgen dan met elektrische ondersteuning. Maar ook met de hulp van de elektrische ondersteuning werd een inspanningsniveau behaald dat voldoende is voor een positieve uitwerking op de gezondheid. Volgens het onderzoek komt een persoon die vier keer per week met de elektrische fiets een kleine vijf kilometer naar kantoor of huis fietst aan genoeg beweging voor een gezonde leefwijze.

Maar heeft dit alles consequenties voor het overgewicht? Jazeker, het onderzoek toonde eveneens aan dat regelmatig gebruik van de elektrische fiets op jaarbasis ervoor zorgt dat gebruikers 0,2 kilo afvallen per jaar, terwijl gewicht normaliter met 0,5 kilo per jaar toeneemt.

Een exact calorieverbruik op de elektrische fiets is vooralsnog niet bekend. Daarbij speelt niet alleen het feit dat het om een elektrische fiets gaat een rol, maar het gewicht van de fietser en de algehele conditie spelen eveneens een doorslaggevende rol.
 


© 2015 Homer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.