Hoe werkt een elektrische auto?

Hoe werkt een elektrische auto?

Wist je dat auto’s en vrachtverkeer zorgen voor 1/5 van de totale CO2-uitstoot van Nederland? Met de elektrische auto hopen we op een duurzamere toekomst, elektrisch rijden is namelijk beter voor de schone lucht en voor het klimaat. Een elektrische auto bespaart in zijn leven 40% CO2. Het is dus duidelijk dat een elektrische auto het vervoer van de toekomst wordt, maar hoe werkt een elektrische auto eigenlijk?Elektrische motor

Een elektrische auto wordt heel simpelweg aangedreven door een elektrische motor, die weer aangedreven wordt door elektrische energie. In de elektrische auto zitten oplaadbare batterijen gevestigd waar de energie vandaan gehaald wordt. De inverter die in de elektrische auto gevestigd zit, zet de energie om en zorgt er voor dat de elektromotor zeer nauwkeurig wordt aangestuurd. Wanneer de elektrische motor de elektrische energie heeft omgezet in mechanische energie gaan de wielen van de auto bewegen. Als de motor vol vermogen heeft betekent dit ook dat de volledige capaciteit van de elektromotor kan worden gebruikt. Deze volledige capaciteit betekent schrikbarende optrek snelheden op de weg! 

Batterij 

Een batterij in een elektrische auto is een hele andere batterij dan dat je gewend bent. De batterij is namelijk nooit helemaal vol, maar ook nooit helemaal leeg. Het helemaal leeg of vol laten gaan van een batterij is beide niet goed. Daarom wordt er gekozen om een stukje batterij te bewaren. De batterijen die gebruikt wordt in een elektrische auto zijn de lithium-ion batterijen, die je ook in je smartphone en laptop kunt vinden. De elektrische auto heeft wel een stuk meer capaciteit nodig dan een smartphone of laptop, daarom worden er veel lithium-ion batterijen samengevoegd in verschillende soorten en maten.

 

Om ervoor te zorgen dat de batterij van een elektrische auto meegaat, is het belangrijk om te investeren in een goede laadkabel en laadpaal. Hiermee blijft de actieradius van je auto langer goed. 

 

De batterij of de accu speelt een cruciale rol voor de actieradius, de laadtijd, het gewicht en de prijs. Het voordeel van de lithium-ion batterijen is dat ze een hoge energiedichtheid hebben met een lange levensduur. Het accupakket waar een elektrische auto voer beschikt is opgebouwd uit een groep cellen. Deze groep cellen kan zowel parallel als serie geschakeld zijn. Het accupakket is te vinden in de bodemplaat, omdat het gewicht goed verspreid moet worden over de gehele auto.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Wouterextendure, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.