Gaat Volkswagen Tesla verslaan met elektrische auto's?

Gaat Volkswagen Tesla verslaan met elektrische auto's?

Tesla is in Nederland absoluut marktleider in het elektrische auto's segment. Dit is dankzij de voorsprong die ze hebben opgebouwd de afgelopen jaren op het gebied van de techniek rondom elektrische auto's. Daarnaast heeft de fiscaal aantrekkelijke regeling voor leaserijders Tesla absoluut geen windeieren gelegd. Toch zegt Volkswagen dat ze Tesla binnen drie jaar kunnen verslaan. De vraag is hoe gaat Volkswagen dit realiseren? De elektrische auto's van Volkswagen

Dat Volkswagen de concurrentie aan wil gaan met Tesla is niet zo gek. Tesla is binnen enkele jaren een van de meest waardevolle autobedrijven ter wereld geworden en dat terwijl zij zich alleen op elektrische auto's richten. Tesla is daarmee een flinke concurrent voor de gevestigde orde en al helemaal voor de Duitse autobouwers. Volkswagen zet vol in op elektrische auto's. Dat blijkt onder meer doordat de dames en heren uit Wolfsburg een special MEB-platform hebben ontwikkeld waar ieder merk elektrische auto op gebouwd kan worden. Daarnaast zijn er grote investeringen gedaan in ontwikkeling, expertise en software voor elektrische auto's. 

De voorsprong van Tesla

Tesla loopt al wel wat jaartjes voor. Dat is ook logisch want ze waren er als een van de eerste bij met het op de markt brengen van een elektrische auto. Daarnaast hebben ze jarenlang kunnen bouwen aan een goede logistiek, state-of-the-art software én een eigen netwerk van snelladers. De supercharger snelladers van Tesla blijven uniek. In Nederland zijn er diverse supercharger locaties waarvan de grootste bij het Van der Valk Hotel in Breukelen langs de A2. 

Leuk weetje: De A2 tussen Utrech en Amsterdam is een van de drukste wegen met Tesla's wereldwijd. 

De strategie van Volkswagen

Volkswagen is niet een kleine speler natuurlijk, dus als zij zeggen dat ze binnen drie jaar Tesla in kunnen halen dan moeten ze een plan hebben. En dat hebben ze ook. Volkswagen heeft veel marktkracht en legt zich voor een groot deel toe op de prodcutie van elektrische auto's. Ze hebben al de Volkswagen e-Golf en sinds kort is ook de ID.3 beschikbaar in Nederland. Daarnaast komen er nog veel meer elektrische auto's uit de Volkswagen-stal de komende tijd. Zo laten ze blijken dat ze niet met halve kracht achter Tesla aan gaan. 

Succes met de ID.3

Sinds de zomer van 2020 is de ID.3 beschikbaar in Nederland en vanaf dat moment staat deze elektrische auto direct hoog in de ranglijsten van populairste auto van Nederland. In de maanden oktober en november was de ID.3 zelfs de populairste auto van Nederland. Dit is goed nieuws voor de fans van elektrische auto's én tevens is dit goed nieuws voor Volkswagen zelf. 

Het goede nieuws voor Volkswagen

Waarom is het nou zo'n goed nieuws voor Volkswagen dat de ID.3 direct zo populair is? Nou, dat ligt voor een deel in de belangrijkheid van de software-ontwikkeling voor elektrische auto's. Want zoals eeder gezegd dankt Tesla de marktpositie voor een deel aan de state-of-the-art software. Het is daarom handig om software te maken, maar je kunt deze pas echt goed optimaliseren naar de wensen van gebruikers als je veel gebruikers hebt. Dus dankzij de populariteit van de ID.3 komen er ook meer gebruikers van de software en dat helpt weer voor verbeteringen voor de toekomst. 

De stand van elektrische Volkswagens in Europa

Het is super dat de ID.3 goed verkoopt in Nederland, maar een veelgehoord irritatiepunt is dat er te weinig laadpalen in Europa zijn. Oftewel een ander punt waar Tesla nog een voorsprong heeft op Volkswagen dankzij het Tesla supercharger netwerk. Want het is leuk om een ID.3 te hebben, maar als je vervolgens niet met je Volkswagen ID.3 op vakantie kunt, dan is de lol er snel af. Ook hier werkt Volkswagen hard aan. Dankzij de diverse samenwerkingen van het bedrijf en ook dankzij het zeer uitgebreide dealernetwerk van de Volkswagen-groep in Europa maken ze daar snel stappen. 

Wie gaat het grootste elektrische automerk worden? 

Dat is nog lastig te bepalen, maar Volkswagen maakt er wel serieus werk van. Over drie jaar kunnen we bekijken of het waar is wat ze hadden voorspeld: "Binnen drie jaar kunnen we Tesla verslaan". 


© 2015 TinyT, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.